post

Джо Коломбо – гангстерът активист

Джо Коломбо (Джоузеф Антъни Коломбо старши) е американски гангстер от италиански произход, член на Ла Коза ностра и глава на престъпната фамилия Коломбо. Той става известен като организатор на Лигата за правата на италианците в Америка и с намесата си при снимането на филма Кръстникът.

Ранни години

Джо Коломбо

Джоузеф Антъни Коломбо старши

Джо Коломбо е роден на 16-ти юни през1923 година в Ню Йорк (САЩ) в семейство на италиански емигранти. Баща му Антъни бил член на престъпната фамилия Профачи и това предопределило съдбата му. Като хлапе Джо Коломбо напуснал рано гимназията и се записал през 45-та в бреговата охрана на САЩ. Заради психично разстройство той бил освободен от длъжност преждевременно.

Младежът се опитал да изкарва прехраната си с честен труд като докер, месар и търговец на недвижими имоти, но престъпленията му идвали най-отръки. В началото на 60-те години той окончателно се присъединил към старата престъпна фамилия на баща си. По него време бос все още бил Джузепе Профачи (Джо, Джоузеф). Криминалната организация се раздирала от вътрешни сътресения  и Джо Коломбо се озовал в епицентъра им.

Фамилия Профачи в безредици

Джузепе Профачи

Джузепе Профачи

Джо Профачи бил гангстер от старата школа но се отличавал с особена алчност. Той вдигнал налозите на собствените си гангстери и това предизвикало недоволство. Казано на гангстерски, мутрите се хванали за оръжието. Франки Шотс отказал да се подчини на стария дон и паднал убит по нареждане от горе. Неговите войници начело с Лудия Джо Гало преминали в настъпление. Към бунтовната фракция се присъединил и Кармай Персико Змията.

Братята Гало и Кармайн Персико съумяли да отвлекат ключови лоялистки фигури във фамилията, единият от които бил Джо Коломбо. Те поставили няколко изисквания пред Джо Профачи и той ги приел, макар да не смятал да ги изпълнява. Заложниците били освободени и гангстерската война се разразила с пълна сила. Зад кулисите на сблъсъка, босът на една друга престъпна фамилия – дон Карло Гамбино, подклаждал противопоставянето между фракциите и подкрепял тайно братята Гало.

Лудият Джо Гало и Лари Гало

двама от тримата братя – Лудият Джо Гало и Лари Гало с белези от гаротата около врата си

В края на 62-ра Профачи се споминал от рак и организацията оглавил Джо Малиоко. Той бил наясно с това кой подкрепя враговете му. Новият бос разпоредил на повишения в ранг капорежиме Джо Коломбо да елиминира босовете на фамилиите Гамбино и Лукезе. Зад себе си Коломбо имал 11 убийства, но дори и той разбирал, че подобен удар означавал смъртна присъда за него. И вместо да атакува Карло Гамбино се свързал с него, за да го предупреди за опасността.

Възходът на Джо Коломбо

Джо Коломбо

Джо Коломбо

Дон Карло веднага свикал събрание на Комисията (управленческия орган на мафията) и уредил мирното пенсиониране на Малиоко. Старият дон бил благодарен за предупреждението и затова предложил Джо Коломбо за нов бос на фамилия Профачи, а тя да бъде преименувана на него. Така и станало.

Позицията на глава на криминалната организация започнала да носи много приходи на 41 годишния бос. Фамилията се занимавала с всякакви видове рекет – хазарт, лихварство, кражби и дрога. Джо Коломбо наченал да харчи с широки пръсти без да го притеснява фактът, че нямал официален източник на доходи. Заради тази си безрасъдност попаднал в мерника на властите. През 1966 година той бил задържан при масов арест на мафиози в ресторант Ла Стела.

Джо Коломбо бил призован пред федерално жури. Той трябвало да свидетелства за връзките си с организираната престъпност и за източниците си на доходи. Гангстерът обаче спазил клетвата си за мълчание Омерта. За това  си упорство получил наказание 30 дни затвор.  За да избегне повече подозрения, Коломбо си регистрирал фирма за пред властите и станал брокер на недвижими имоти. Въпреки малката си годишна заплата, той продължавал да живее разгулно.

Прокуратурата продължила да затяга обръча около него. През 1970 година ФБР атакували сина на боса по спорни обвинения. Това преляло чашата на търпението на екстравагантния гангстер и той измислил нещо нечувано дотогава за мафията.

Лигата за правата на италианците в Америка

В началото на 70-те години на двадесети век, в САЩ имало разцвет на движенията за граждански права. По това време италианците също били дискриминирани, което станало повод за следващата стъпка на Джо Коломбо. Той решил, че може да използва проблемите на сънародниците си, за да атакува ФБР. Станало немислимото. Бос на Коза ностра излязъл доброволно в светлините на прожекторите като регистрирал Лигата за правата на италианците в Америка. Започнала открита законна война срещу властите и ФБР.

Джоузеф Коломбо

Председател на Лигата за правата на италианците в Америка с отличителна значка

Лигата бързо събрала в Ню Йорк 50 000 членове. Малки групи от протестиращи обсадили много корпортивни сгради и публични сдания. Пред офиса на ФБР също обикаляли протестиращи. Джо Коломбо искал да елиминира дори използването на думата „мафия“.

Една от най-известните жертви на тази цензура бил филмът Кръстникът. Франсис Форд Копола се озовал блокиран от протести в началото на ’71-ва, но Джо Коломбо се притекъл на „помощ“. След като премахнал цели две употреби на апокрифната дума от сценария, босът дал зелена светлина на легендарната кинотворба.

Кръстникът

Франсис Форд Копола и Марлон Брандо по време на снимките на Кръстника

Истинските намерения на Джо Коломбо обаче не били насочени към правата на италианците, а към приходите от лигата. Това щяло да му изиграе лоша шега. Излишната публичност също не предвещавала нищо добро. Старите донове не  обичали да са на открито, за което го предупредил и неговият покровител дон Карло Гамбино. Но самозабравилият се политически активист не искал и да чуе за това.

Атаките зачестяват

Още в края на 1970 година Джо Коломбо и негов сътрудник попаднали зад решетките, като полицията иззела куфар с уличаващи документи. По-късно босът отново бил призован пред федерално жури да даде показания. Но вместо да се придържа към обета си за мълчание, самонадеяно се опитал да замаже нещата. Той уличил Карло Гамбино в криминални връзки със самия него. Tова дало допълнително основание на властите да преследват стария дон.

Но нищо нямало значение за Джо Коломбо, защото той се виждал като звезда в свое собствено риалити шоу. За да промотира все повече публичните си прояви, дори наел Франк Синатра, който също бил покровителстван от мафията. Телевизии, вестници и списания сипели сензации около политически активния гангстер. През 1970 година лигата успяла да организира огромен митинг и амбициите на боса го устремили да надмине този свой успех през ’71-ва.

Медийната публичност привлякла вниманието и на Лудия Джо Гало, който по това време се намирал зад решетките. Той бил решен да узурпира властта във фамилията след излизането си. Затова по време на престоя на топло, Гало завързал връзки с негърските банди в панделата. През 1971 година бил освободен от затвора и решително се насочил към целите си.

Митингът в Калъмбъс съркъс и край на цирка

Джо Коломбо

Простреляният бос на фамилия Коломбо

През 1971 година на 28 юни, Лигата за правата на италианците в Америка организирала второто си годишно публично събиране в Калъмбъс съркъс. Но то се отличавало от предишното по своята слаба посещаемост. Осемдесет процента от хората не дошли, защото старите босове решили да сложат край на този цирк. Те пуснали тихомълком забраната и повечето италиански активисти се подчинили.

Малката тълпа не обезкуражила Джо Коломбо и той се отправил към подиума. По пътя си натам дал купчина с листовки на младия Майкъл Франзис да ги раздаде и се качил да говори пред насъбралото се множество.

Броени мигове след това от тълпата излязъл чернокож телевизионен оператор с камера, който извадил пистолет и прострелял знаменития гангстер. Секунда по-късно негърът паднал убит от мутрите на Коломбо. Въпреки че той не казал кой е поръчителят, за всички станало ясно, че куршумът идвал от Джо Гало. Впоследствие имало известни съмнения, че дон Карло е решил съдбата на стария си приятел, но за подобна хипотеза доказателства не били намерени.

Тежко раненият Джо Коломбо бил откаран в болницата където изпаднал в кома. След интензивна намеса на медиците се стабилизирал, но останал завинаги пълен инвалид. Подир продължителен престой по болниците, през 1978 година босът – активист се споминал при сърдечен пристъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!