post

Джими Хофа и синдикатът на превозвачите

Джими Хофа (Джеймс Ридъл Хофа) е роден на 14 февруари 1913 година в миньорския град Бразилия (Индиана, САЩ) в бедно работническо семейство. Въпреки скромния си произход, съдбата му отредила да се превърне в най-известния синдикален лидер в света.

Ранни години

Едва на седем години, малкият Джими Хофа загубил баща си, който буквално работил в мините до смърт, защото ужасните условия там и непосилният труд унищожили дробовете му. Тази трагична гибел се отпечатала завинаги в съзнанието на Джими и положила моралните основи, върху които по-късно щял да изгради кариерата си.

През 1924 година Джеймс Хофа и семейството му се преместили в Детройт (Мичиган, САЩ). Животът бил труден и майка му трябвало да работи на две места, за да изхранва него и братята му. Джими Хофа използвал всеки свободен момент, когато не бил на училище, също да работи и да помага вкъщи. В девети клас той напуснал училище, за да започне работа на пълен работен ден.

Джими Хофа

Джими Хофа – арестуван заради стачка

Първи стъпки в профсъюзите

През 1929 година след срива на борсата на Уол Стрийт настъпила епоха на икономически спад и безработица известна под наименованието Голямата депресия. Милиони хора загубили работата си, а останалите били експлоатирани безпощадно от богатите капиталисти. В този период на нищета и мизерия, в целия свят се нароили множество комунистически и националистически организации и движения.

Вместо да се присъедини към тях, чуството за справедливост на Джими Хофа го въвело в света на трудовите синдикати. Той принадлежал към работническата класа на Америка и искал да допринесе за нейното благополучие. Още повече, че вече сам трябало да изхранва собствено семейство. Заради активната му синдикална позиция и упоритото му противопоставяне на безмилостните експлоатационни практики, Хофа бил поканен да заеме позицията на организатор в местния синдикат на тиймстърите (синдикатът на превозвачите с камиони).

С новата синдикална длъжност дошли и нови задължения, но Джими ги вършел с огромно удоволствие. Организирането на стачки имало и своите тъмни страни. В повечето случаи богатите капиталисти и корпоративните директори наемали полицията да разгони стачкуващите работници. Ала и тук Джими Хофа отказвал да се огъне и с плам се хвърлял в първите редове да сблъсъците. Не били малко случаите, когато се прибирал със сцепена глава и кървави дрехи у дома. Там той се преобличал, съпругата му бодвала няколко шева върху по-големите рани и неуморният синдикалист се завръщал обратно на барикадите.

Замесване с мафията

В резултат на синдикалния натиск, корпорациите решили да започнат да наемат хиляди гангстери и да устройват масови побои над стачкуващите, за да се справят най-сетне с тях. Зачестили смъртните случаи и това принудило непримиримия Джими Хофа да сключи сделка със „самия дявол“ – Коза ностра (мафията). Сблъсъците между работниците и корпорациите станали още по-жестоки и по-кървави, защото и на двете страни се биели безмилостни гангстери.

Мафията била главният печеливш от цялата ситуация, тъй като тя вземала пари и от двете страни в конфликта. Постепенно обаче и Джими Хофа постигнал своето. Корпоративните ръководства се видели принудени да започнат да плащат приемливи трудови възнаграждения, да осигуряват служителите си и да сключват колективни трудови договори с тях.

Джими Хофа

Джеймс Ридъл Хофа (Джими Хофа)

Джеймс Ридъл Хофа се превърнал в знаменитост и сензация, а за трудещите се граждани той бил просто герой. Синдикатът на тиймстърите се разрастнал неимоверно и в началото на 40-те години надхвърлял вече половин милион души, а още по-късно в зората на 50-те съставът му достигнал до 1 000 000 членове.

Въпреки всичко постигнато, Джими Хофа все още не оглавявал организацията. Затова през 1952 година той организирал преврат срещу настоящия президент на тиймстърите и поставил на „трона“ Дейв Бек, като в замяна получил позицията на вицепрезидент на синдиката.

Джими Хофа срещу Боби Кенеди

През 1957 година Бек попаднал под ударите на закона и бил разпитван от комисията Маклелън за злоупотреба с власт и средства. Макар че той се позовал на Петата поправка (правото си да мълчи), след окончателното съдебно решение, лидерът завършил кариерата си зад решетките.

Пред същата сенатска комисия се озовал и Джими Хофа, като обвиненията били подобни. Това изслушване обаче станало печално известно като първия голям сблъсък между синдикалния лидер и бъдещия му най-голям противник – Робърт Кенеди, подкрепян от своя брат Джон Кенеди.

Комисията Маклелан

Комисията Маклелан – братята Кенеди като екип; автор на фотографията.: Douglas Jones for LOOK Magazine

Братята Кенеди произхождали от семейство на ирландски гангстери, което през Сухия режим забогатяло неимоверно от контрабанда на алкохол и спекулации на борсата. Тази фамилия запазила връзките си с подземния свят, но потърсила нови перспективи. Те изчистили имиджа си, слели се с висшето общество и дори се вживяли в ролята на американски аристократи.

Джими Хофа изпитвал презрение към този тип хора. Той виждал в братята Кенеди две разглезени хлапета, които са получили всичко на готово в живота си и в същото време имали наглостта да му държат сметка на него, който буквално с кървав труд си е пробивал път към върха. Сблъсъкът Робърт Кенеди (Боби) – Джими Хофа се превърнал в американския вариант на класовата борба.

Джими Хофа

Джими Хофа „вади мушичка“ от окото си с точно определен пръст – поздрав за братята Кенеди

Гарван гарвану око ще вади

През 1958 година Джеймс Ридъл Хофа бил избран за президент на Международното Братство на Тиймстърите (това е пълното название на синдиката). Ала триумфът му траял само до 1961 година, когато Джон Кенеди също бил избран за президент, но на Съединените Американски Щати.

Новият стопанин на Белия дом назначил собствения си брат Боби Кенеди за главен прокурор и публично било декларирано намерението на „богаташите“ да унищожат „работника“, който си е забравил мястото.

Робърт Кенеди

Робърт Кенеди – главен прокурор

Както винаги истината не била еднозначна. Докато Джон Кенеди бил покварен, обичал разврата и да се социализира в компанията на известни ганстери, а също и да спи с любовниците им, то Боби Кенеди изпитвал истинска ненавист към мафиотите и техните корумпирани приятели във властта. С едното си око той оставал сляп за делата на баща си и брат си, а с другото се бил фокусирал върху организираната престъпност в САЩ.

Първи в списъка на Боби Кенеди бил Джими Хофа, а след него стояли имената на Карлос Марсело и Санто Трафиканте. Защо Хофа бил приоритет на главния прокурор, става ясно от факта, че синдикалистът не само запазил през годините връзките си с Коза ностра, но и ги разширил до такава степен, че да финансира казината на мафията в Лас Вегас със заеми от синдикалните пари.

братя Кенеди

Снимката е идеална метафора за вижданията на Джими Хофа – разглезени богаташчета си търсят играчка

Сблъсъци на омраза

По спомени на адвокат Франк Рагано, ситуацията била ескалирала до такава степен, че веднъж Робърт Кенеди накарал за унижение Джими Хофа да го чака повече от час пред кабинета му, докато той си разхождал кучето. Реакцията на президента на тиймстърите била страховита. Той сграбчил главния прокурор за ревера и го залял с буря от псувни. Действията на Хофа оставили „мръсното бУби Кенеди„, както обичал да го нарича синдикалистът, безмълвно.

Джими Хофа

Джими Хофа в центъра на медийното внимание

През 1962 година срещу Джими Хофа било заведено дело по обвинения в злоупотреби. Но неговите приятели от мафията съумели да подкупят един от съдебните заседатели и обвиненията отпаднали. През 1963 година отново му били повдигнати обвинения, но този път за подкупа на съдебния заседател.

На 22 ноември същата година Джон Кенеди паднал убит при покушение в Далас. Джими Хофа не се сдържал да честити щастливото събитие на приятелите си Карлос Марсело и Санто Трафиканте. Няколко дни по-късно той се прибрал в главната квартира на синдиката. Там забелязал, че американският флаг бил свален наполовина в знак на траур от един от служителите му. Последният бил незабавно уволнен. След това Хофа сам отишъл и издигнал знамето да се вее високо на пилона, като акт на триумф над убития Кенеди.

Началото на края

Върховното постижение на Джими Хофа се състояло през 1964 година. Тогава той съумял да подпише национално споразумение за изравняване на заплащането и условията на труд за всички тиймстъри в САЩ. Заплатите на превозвачите с камиони се удвоили. След този акт, вече всички те получавали възможността да ползват социално и здравно осигуряване. Но въпреки това, Боби Кенеди оставал непримирим в стремежа си да опандизи своя заклет противник. Три години по-късно и след поредица от обжалвания, съдът намерил Джими Хофа за виновен и го осъдил на осем години затвор. Последвала и втора присъда и президентът на тиймстърите се озовал зад решетките.

Психически смазан и изтощен, Джими Хофа разчитал, че неговият заместник, приятел и сподвижник Франк Фицсимънс ще му помогне да излезе от затвора. Но Фицсимънс харесвал новата си роля и се опитвал безцеремонно да влезе в обувките на големия Хофа. Той започнал да си сътрудничи с мафията по твърде сервилен начин. Босовете на Коза ностра го харесали веднага, защото бил мекушав и му липсвала желязната непримиримост на Джими Хофа.

Новият президент на тиймстърите не бил в състояние да откаже каквото и да било на гангстерите. Източването на профсъюзните фондове започнало с пълна сила. Дори покушението над Робърт Кенеди през 1968 г. не съумяло да върне духа на Хофа напълно. За него синдикатът бил всичко.

Вън от затвора

През 1971 година в САЩ властвал президентът Ричард Никсън. За него се носел слухът, че също се ползвал от услугите на мафията. Той прекаратил предсрочно присъдата на Джими Хофа при условие, че до 1980 година тиймстърът нямало да се кандидатира за президент на синдиката.

Но старият профсъюзен лидер не смятал да си трае, докато гангстерите и политиците разграбвали пенсионните фондове на работниците. Той завел дело срещу това решение и се подготвил за война с мафията. Някои гангстери го предупреждавали, а други директно го заплашвали със смърт, но Джими Хофа си оставал непримирим.

Джими Хофа

Джими Хофа, който видимо е запазил решимостта си през годините

Изчезването на Джими Хофа

През 1975 година, в ранния следобед на 30 юли Джими Хофа се отправил на делова среща в ресторант „Червената лисица“ в предградията на Детройт. Там той трябвало да се срещне с двама влиятелни гангстери – Антъни Джакалоне от Детройт и Антъни Провензано от Ню Йорк (капорежиме във фамилията Дженовезе). Срещата била уредена лично от стар довереник на тиймстъра – Чъки О’Брайън, който също бил част от синдиката. Не е ясно какво точно се е случило във въпросния ден, но Джими Хофа изчезнал завинаги от лицето на Земята.

Най-логничното предположение е, че Джеймс Ридъл Хофа е бил убит на място. Лицата организатори на убийството са същите, с които е имал среща. Замесени били и няколко други големи престъпни босове и политически фигури останали встрани от събитията. До днес неговото тяло не е открито и изчезването му остава в известна степен загадка. През 1982 година Хофа е обявен за мъртъв.

Джими Хофа

Вероятните убийци на Джими Хофа

Съществува и версия, според която, верният приятел и сподвижник на синдикалния лидер – Франк Шийрън, го е подмамил в къща, където лично го е застрелял по заповед на мафиотските босове.

Хипотези за съдбата на Джими Хофа

Конспирациите и хипотезите около загадъчното изчезване на Джими Хофа са много и стигат чак до стъпалата на Белия дом. Допуска се, че дори Ричард Никсън се е възползвал от синдикалните пари за предизборната си кампания. Има сериозни съмнения, че те били щедро предоставени му от Коза ностра. Но подобни твърдения са само спекулации.

Това, което се знае със сигурност е, че Никсън е бил безкрайно покварен. След аферата Уотъргейт се е видял принуден да подаде оставка. Но дори срамът от загубата на президентското кресло, не бил в състояние да попречи на публичните му изяви. Случило се така, че бил забелязан от журналисти да играе голф с… Антъни Провензано.

Колкото до Джими Хофа, той отдавна бил сключил сделка с „дявола“ и накрая му се наложило да заплати с душата си. Въпреки всичко обаче, неговата личност се превърнала в митична фигура със световна известност. Той завинаги останал в сърцата на всички онези обикновени трудови хора, за които се борил през целия си живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!