post

Джеф Безос – императорът на Амазон

Джеф Безос е американски предприемач в областта на високите технологии и интернет търговията, който е най-известен със създаването на търговската онлайн империя Amazon.com (Амазон). Той е един от най-богатите хора на планетата и принадлежи към съвременните прогресивни визионери и иноватори с визия за бъдещето.

Ранни години

Джеф Безос

Джеф Безос в юношеските си години

Джеф Безос е роден с фамилията Йоргенсен през 1964 година в Албакърки (Ню Мексико, САЩ). Той принадлежи по майчина линия към изключително богато тексаско семейство. Четири години по-късно е осиновен от втория съпруг на майка си Мигел Безос.

Още като малък Джеф проявява конструкторски наклонности. В гимназията и първите години в университета на Принстън той мечтае да стане учен. Мечтите му го тласкат да чете повече книги и го превръщат в запален читател. Като студент за първи път забелязва, че някои от неговите колеги са много предприемчиви и търсят начини сами да заработват пари, вместо да ходят на работа, както правят повече хора.

След завършване на висшето си образование през 1986-та, Джеф Безос отива да работи на Уол Стрийт. Но това не го удовлетворява и през юли 1994 година той взема съдбоносното решение да се превърне в предприемач. Запален от златната треска около Интернет, Джеф Безос напуска работа и се отправя към Сиатъл щата Вашингтон. По пътя натам съставя първия си бизнесплан за своето бъдещо предприятие, което впоследствие ще се превърне в търговска империя.

Раждането на Амазон

Историята на Амазон.ком не е старата приказка за бедното момче, което от нищото създава голямата компания. Джеф Безос разполага със значителен капитал от родителите си в размер на 300 000$. Той наема двама програмисти да напишат кода на сайта му и преоборудва гаража си в Белвю с цел да наподобява остналите подобни стартап предприятия. Името на домейна Amazon.com е избрано тенденциозно, за да напомня пълноводната река Амазонка или поне така твърди Безос.

На 16 юли 1995 година Амазон започва да функционира като онлайн книжарница. Сайтът е крайно опростен и дори няма бюджет за реклама. Въпреки това първите 30 дни получава поръчки от близо 45 страни по света. Голямо впечатление прави на Джеф Безос фактът, че повече от 4 заявки на ден са за България. За току що стартирал търговски сайт това си е доста, особено когато Интернет е в зародишната си фаза. Три години по-късно той си спомня за това и в публична реч го изтъква като интересен факт.

Джеф Безос

Джеф Безос 1997 година

В течение на времето компанията започва стремително да се разраства. Всеки изкаран долар се реинвестира обратно, за да се ускори процеса. През тези години се заражда и едно друго явление. Множество предприемачи създават подобни сайтове водени от същата златна треска. Това изгражда предпоставки за неразумни инвестиции и появата на дот-ком балон.

Но докато конкурентите на Джеф Безос инвестират в реклама, PR и разгулни партита, той влага парите си в подобряване на услугите за своите клиенти. На 15 май 1997 година, компаният излиза с първично публично предлагане на фондовата борса. Началната стойност на дял е 18$. До вечерта цената на акциите достига почти 30 долара, а до края на годината се утроява.

Сблъсък с реалността

Още през 1997 година, най-големите книжарници Барнс енд Нобъл (Barnes & Noble) се опитват да смажат със съдебни дела разрастващото се предприятие на Джеф Безос. Постигнато е извънсъдебно споразумение. На следващата година Уолмарт (Wallmart) също атакуват Амазон. И това дело е уредено извън съдебната зала.

Години след тези събития и двете компании ще съжаляват, че не са унищожили конкурента си овреме. Междувременно през 1998-ма Джеф Безос инвестира в акции на Гугъл, чиято стойност днес надхвърля 3 милиарда долара. Следващата 1999 година списание Тайм го определя за личност на годината.

В процеса на работа Джеф Безос осъзнава, че може да предлага не само книги, а изцяло да навлезе в търговията на дребно. Освен това той следва бизнес политика, която все още не носи никакви печалби на акционерите на компанията и продължава да реинвестира всички приходи. В началото на 2000-та година дот-ком балонът се спуква и завлича на дъното по-голямата част от интернет компаниите.

Блу Ориджин

Изстрелването на ракета на Блу Ориджин.

Въпреки че акциите на Амазон падат под 6$ на дял, компанията не само устоява на пазарните сътресения, но продължава стремително да се разраства. Още същата година Безос създава високотехнологичната компания за пътуване в космоса наречена Блу Ориджин (Blue Origin).

Той непрекъснато увеличава темповете на работа и се стреми да се превърне в най-голямата търговска платформа в света. За служителите на Амазон това означава убийствени натоварвания. В началото на 2002-ра акциите възвръщат себестойността си, а Джеф Безос изплаща първата, макар и символична печалба на акционерите.

Джеф Безос – амзонският император

Киндъл

Безос представя Киндъл

През 2007 година Джеф Безос предлага на света една нова своя разработка, електронният четец за книги Киндъл (Kindle). Не е ясно колко точно от тези устройства са продадени, но твърде вероятно е приходите да надхвърлят един милиард долара.

Ала дори и това не е достатъчно за амбициите на неукротимия предприемач. През 2009 година най-успешният сайт за продажба на обувки онлайн Zappos.com е включен към портфолиото на Безос в замяна на акции от Амазон на стойност от 1,5 милиарда долара.

През 2010 година Стив Джобс промотира новият таблет на Епъл – iPad. Това се отразява директно върху продажбите на Kindle. За да отвърне на удара, Джеф Безос намалява цената му наполовина. Той не залага на печалбите от четеца, а главно на приходите от електронните книги, за които е създаден. Това е залог, който си заслужава.

Амазон се превръща за книгоиздателската и книгоразпространителската дейност в това, което е Напстър 10 години по-рано за музикалната индустрия. Интернет гиганта бавно унищожава тези монополи като демократизира книгоиздаването. Големи корпорации като Borders, Bricks & Mortar  и вече споменатата Barns & Noble бавно изчезват от големия пазар на книги.

Но там където умират тези динозаври, се ражда нов живот. Благодарение на Амазон, днес всеки писател може да издаде своя книга, без да търси одобрението и благоволението на могъщите издателски къщи. Единственият критерий за това дали авторът го бива е мнението на читателите. А с него идват и големите печалби за никому неизвестните довчера писатели.

Разширяване на Амазон

Джеф Безос отново не е доволен от могъществото си и се хвърля с неукротима енергия към пазарните дялове на другите интернет гиганти. Той започва да предлага видеоуслуги подобни на тези на Netflix, търговия с музика подобно на iTunes и т.н. През 2013 година закупува престижния вестник Вашингтон поуст за 250 милиона долара. През 2017 година Амазон придобива и верига от супермаркети за „скромните“ 13,4 млрд. $. На 27 юли същата година Джеф Безос става най-богатият човек на планетата, макар на следващия ден отново да е изпреварен от Бил Гейтс. През 2018-та и 2019-та, акциите на Амазон достигат фантасмагоричните 2000$ на парче, а пазарната капитализация на компанията удря $860 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!