post

Детски глист. Острица. Спирална трихина (тип Кръгли червеи)

Видът Детски глист спада към тип Кръгли червеи (Nematoda). Те са голяма група животни (повече от 13 000 вида), която включва в себе си както паразити, така и свободноживеещи видове. В напречен разрез тялото им има кръгло сечение и не е разделено на членчета. Отвън то е покрито с плътна обвивка (кутикула), а под нея се разполага еднослоен епител.

Под епителните клетки са разположени надлъжно мускулни влакна в единичен слой. Те са единични или събрани в ленти и заедно с епитела и кутикулата образуват кожно – мускулната торба. В нея се намира телесната празнина, която е изпълнена с течност под налягане, създавано от мускулите и еластичността на кутикулата.

Свободноживеещите видове обитават почвите, сладководните басейни, моретата и океаните. Паразитните видове се развиват в растенията, животните и човека и са едни от най-добре изследваните представители на тип Кръгли червеи.

Детски глист – устройство на тялото

Ascaris lumbricoides – детски глист. Той е паразит в тънките черва на човекa и главно по децата. Женските индивиди достигат на дължина от 20 до 40 сантиметра, като мъжките са по-дребни и размерите им варират между 15 – 20 сантиметра. При тях задният край на тялото е спирално завит. Самото тяло е защитено от храносмилателните сокове на гостоприемника с помощта на покривна кутикула.

Детският глист няма специални приспособления за закрепване (вендузи и кукички), а вместо това използва заострените краища на силно изпънатото си тяло, за да се застопори между гънките на тънките черва.

детски глист

детски глист

Храносмилателна система

Храносмилателната система се състои от предно, средно и задно черво завършващо с анално отверстие (анус). Детският глист се храни с почти преработена храна, която той всмуква от чревното съдържимо на човека с помощта на мускулеста глътка през устата си. При някои видове устната кухина има по-сложно устройство, което може да включва дори зъби и стилет. Стилетът орган с пробивна функция. През хранопровода, хранителните вещества постъпват в червото, където се усвояват, а екскрементите се отделят през ануса обратно в червата на гостоприемника. Аналният отвор е еволюционна „придобивка“, която за първи път се появява при кръглите червеи.

Отделителна система

кръгли червеи, детски глист

анатомия на кръгли червеи

Отделителната система на тип Кръгли червеи е от протонефридиален тип. При детския глист тя представлява едноклетъчна жлеза със специални канали, разположени странично на тялото под кутикулата, които се отварят на повърхността на тялото.

Нервна система

Нервната система се състои от окологлътъчен нервен пръстен и надлъжни нервни стволове, които се разпростират по дължината на тялото. Тези към устата са къси, а към ануса дълги и всички те са свързани помеду си с напречни полуовални комисури. Сетивните органи са слаборазвити или въобще отсъстват при ендопаразитите.

Полова система, размножаване и развитие на детски глист

Паразитните видове притежават силно развита полова система. При някои видове, като например детския глист, който е разделнополово животно, се наблюдава ясно изразен полов диморфизъм. Това ще рече, че идивидите от двата пола се отличават лесно един от друг. Половите жлези са с тръбовидна форма. Женските плови органи имат отделен отвор на повърхността на тялото – вулва, а мъжките се отварят в клоака заедно с края на храносмилателния тракт. Развитието при паразитите е в резултат на сложен цикъл и за много от тях то е свързано със стопанската дейност на човека.

детски глист

цикъл на развитие на детски глист

Жизненият цикъл на детския глист започва със снасянето на яйцата в чревното съдържимо на човека и изхвърлянето им в природата с изпражненията (2). Там те трябва да престоят известно време в среда, богата на кислород. Този период (3) продължава от 9 до 45 дни. След това всяко яйце попаднало в храносмилателната система на човека (4), в тънките му черва се излюпва ларва (5), която пробива стените им и навлиза в кръвоносните съдове. Оттам през черния дроб и долната празна вена ларвата преминава в дясното предсърдие и попада в белия дроб (6). Там тя пробива стените на алвеолите, излиза в трахеята, придвижва се в глътката (7) и после заедно със слюнката се връща обратно в червата, където ларвата се задържа и достига зрялост (1).

Значение и медицинско лечение

Детският глист е опасен паразит, особено когато гостоприемникът е нападнат от повече паразити. По време на копулацията те се сплитат в кълбо и могат да предизвикат запушване или пробиване на червото. Най-добрата защита от детския глист е добрата хигиена и измиването на ръцете и хранителните продукти. При заразяване с Ascaris lumbricoides – детски глист, Центърът за заразни заболявания (САЩ) препоръчва 3-дневен курс на лечение с албендазол или мебендазол, като лечението задължително трябва да се назначи и извършва под надзора на сертифицирано медицинско лице. Лекарствата понякога дават неприятни странични ефекти.

Други паразитни представители на тип Кръгли червеи

Острица

Острицата (Enterobius vermicularis) е друг паразитен представител на типа и тя паразитира в дебелото черво на човека. Формата и устройството на нейното тяло е сходно с това на глиста, но по размери е по-малка и варира около 10 – 13 мм. Най-често се заразяват деца, които живеят в лоши хигиенни условия и после при контакта си с други деца пренасят заразата. Нощно време женската острица излиза през ануса на гостоприемника и снася яйцата си, което води до силен сърбеж. Лошата хигиена и постоянното чесане ги прехвърля в околната среда и по ръцете на заразения индивид. За разлика от детския глист, яйцата на острицата се нуждаят само от няколко часа в кислородна среда, за да станат заразни. Те се разпространяват по въздуха, чрез мухи и дори посредством обикновено ръкуване с нечистоплътен човек. Заразата с острица се третира с албендазол, мебендазол и пирантел памоат само под лекарски контрол.

Спирална трихина

Спирална трихина, Trichinella spiralis

Спирална трихина (Trichinella spiralis)

Друг и още по-опасен паразит е спиралната трихина (Trichinella spiralis). По информация на Центърът за заразни заболявания (САЩ) има още пет сходни на нея вида, които също заразяват човек и причиняват трихинелоза: T. pseudospiralis  (бозайници и птици в целия свят), T. nativa (полярни мечки), T. nelsoni  (африкански хищници и лешояди), T. britovi  (хищници в Европа и Азия) и T. murelli (хищници в Северна Америка).

Спиралната трихина на размери достига само 2 – 3 мм, но въпреки това може да убие или осакати всеки заразен.  Възрастните индивиди се развиват в червата на гостоприемника, като след оплождането мъжките умират, а женските се загнездват в чревните стени. От оплодените яйца се раждат много ларви, които пробиват червото и навлизат в кръвоносната система на човека. Това често може да доведе до вътрешни кръвоизливи и смърт на заразения.

Веднъж попаднали в кръвния поток, ларвите се разнасят до всички мускули в тялото, където проникват и инцистират спирално навити в твърда варовикова капсула. Там те остават докато месото на гостоприемника не се изяде от хищник или всеяден звяр (свиня, човек). Веднъж капсулите попаднали в червата на новия гостоприемник, от тях излизат възрастните индивиди и цикълът се повтаря.

Заразяване, последствия и лечение

Преди ларвите да навлязат в мускулите, лечението се извършва с албендазол и мебендазол и задължително от лекар специалист. В късната фаза, когато се образуват капсулите в мускулите, тези лекарства могат да убият предимно свободните в гостоприемника индивиди, но почти е невъзможно да се справят с останалите. Капсулираните паразити са способни да останат завинаги в заразения, да доведат до осакатяване, ослепяване и дори смърт ако са в сърдечните мускули.

Спиралната трихина може да бъде унищожена при термичната обработка на храната, но само ако тя се направи както трябва. Яденето на пушено и сушено месо, както на полусготвено или сурово месо крие значителен риск. В България, заразата може да дойде главно от диви и домашни свине, които преди това са били в досег със заразен хищник или са изяли заразени плъхове.

Има обаче и случаи, когато бракониери са консумирали мечешко месо алангле и са получили за награда трихинелоза. За да се избегне рискът, свинското месо преди консумация винаги трябва да се изследва. Защото дори и при добре изпечена мръвка, пак е налице известна токсичност. Тя може да доведе като следствие до стомашно-чревно разстройство. Заразените трупове е необходимо да се изгорят в екарисаж.

2 thoughts on “Детски глист. Острица. Спирална трихина (тип Кръгли червеи)

  1. Размерите на женския и на мъжкия детски глист как ви са ? На няколко места срещам, че женския е от 20 до 40см. , на друга страница пък пише, че мъжкия е толкова.

    • Женските индивиди достигат на дължина от 20 до 40 сантиметра, а мъжките са по-дребни и размерите им варират от 15 до 20 сантиметра.

      Това е така, защото при много от нисшите в еволюционно отношение видове, женската е по-голямата. Ето за пример черната вдовица при паяците – тя в пъти надвишава размерите на мъжкия екземпляр. Размерът е свързан и с факта, че мъжките нямат никакво отношение към грижите за потомството (ако въобще има такива – при глистите няма) и са практически само преносители на генетичен материал. При по-висшите видове животни, мъжкият отбранява територия или се грижи за потомците си, като често трябва да ги защитава от хищници. И затова при тях мъжкият екземпляр е по-голям. Например лъвът – мъжкият може сам да отблъсне цяла глутница хиени, което е невъзможно усилие дори за група лъвици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!