post

Гугъл – историята на един интернет гигант

Гугъл (Google) е интернет търсачка, която днес е най-популярната търсеща машина в мрежата. Тя притежава комплексен алгоритъм, който оценява всички индексирани страници и ги подрежда в резултатите на всяко свързано с тях търсене. Неин собственик е компанията Google Inc., която е лидер в моделирането на световната мрежа Интернет.

Гугъл в началото

Всичко започва в не толкова далечната 1996 година, като изследователски проект на двама докторанти в Станфорд Юнивърсити. Става дума за Сергей Брин (Sergey Brin) и Лари Пейдж (Larry Page).

Лари Пейдж се захваща да анализира значението на хипервръзките (линковете) в международната мрежа. В процеса на работа към него се присъединява Сергей Брин и двамата поставят началото на разработка, която ще промени начина на търсене на информация в Интернет. Дотогава всички търсачки работят на базата на ключови думи и най-често дават несвързани с търсенето резултати. Обикновено това са сайтове, които се опитват да си продават стоките или услугите.

гугъл, търсачка

търсачката на Гугъл през 1998 година

Лари Пейдж достига до идеята, че всеки линк към дадена страница, може да се тълкува като препоръка. От това следва, че на базата на броя на линковете може да се определи стойността на страниците и тяхната полезност.

Този принцип е използван по-късно, когато Пейдж създава Page Rank алгоритъма. Той  заляга и в основата на първата версия на търсачката Гугъл, която двамата заедно със Сергей разработват.

В търсене на капитал

В началото търсещата машина на Гугъл ползва ресурсите на Станфорд, като се разполага на университетските сървъри. Скоро обаче, заявките към нея стават толкова много, че претоварват системата. Лари и Сергей са учтиво помолени да преместят творението си на друг хост.

Двамата начинаещи предприемачи започват да търсят подходящ финансов изход от създалата се ситуация. Те се свързват с Яху, с предложение за продажба за 1 000 000$, но от интернет портала им отказват. Лари и Сергей се обръщат към Винод Косла, който е рисков инвеститор със собствен капитал и притежава дялово участие в Sun Microsystems. Той ги пренасочва към ръководството на Excite.com (Иксайт), компания от която също има дялове и е изключително успешна.

Лари Пейдж, Сергей Брин, Гугъл

Лари Пейдж и Сергей Брин – 2003 г.

Макар тези събития да се развиват по времето на Дот-ком балона и истерията свързана с него, от Иксайт отказват да купят търсачката дори за смешната сума от 1 000 000 долара. Същото се случва и с останалите рискови инвеститори в Силициевата долина. Никой не желае да финансира поредната търсачка.

Един от последните ходове на Лари и Сергей е да отидат при станфордския професор Дейдвид Шеритън, който също притежава рисков капитал. Той ги представя на друг рисков инвеститор от Sun MicrosystemsАнди Бехтолшайм.

След кратка презентация на продукта капиталистът е изумен. Той решава веднага да напише чек за скромната сума от сто хиляди долара джобни пари за Лари и Сергей. Двамата трябва да ги ползват за покриване на най-належащите си нужди докато предприятието набере целия си капитал.

Google Inc.

Джон Дор

Джон Дор

През 1998 година, на 4-ти септември те официално създават компанията Google Inc. Тя, както и търсачката са наименовани като неправилно произношение на числото гугол. Дотогава младите предприемачи успяват да съберат около милион долара от ангели-инвеститори, но дори и те не са достатъчни.

Затова следващата врата, на която се спират, е тази на големия рисков инвеститор от Kleiner Perkins Caufield & Byers – Джон Дор. Лари и Сергей му представят мултимилиардните си очаквания за бъдещето на Гугъл и това го впечатлява. Джон Дор инвестира повече от 12 000 000 долара в разрастващото се делово предприятие. Инвестицията е дублирана и от Майкъл Мориц – рисков инвеститор от Sequoia Capital (Секоя).

Майкъл Мориц

Майкъл Мориц

Как се изкарват пари онлайн

Преди края на 1998 година Гугъл има 60 милиона страници в индекса си, но това, което няма са приходи. Милионите рисков капитал получени през 1999-та бързо се стопяват и Лари и Сергей търсят отново изход за компанията си. Те не желаят търсачката им да ползва изскачащи реклами и мигащи банери, които да дразнят потребителите. Решението на всичките им проблеми се оказва вече създадено във фирмата Idealab, оглавявана от Бил Грос.

Бил Грос достига до идеята, че търсенето с помощта на ключови думи може да е много полезно за рекламодателите. Така те научават какво търсят потребителите и имат възможността да предложат продуктите си само на заинтересованата аудитория. Тази идея веднага е интегрирана в новия уеб сайт на компанията overture.com. Но нейният потенциал е забелязан и в Google Inc.

След поредица от преговори между Бил Грос, Лари Пейдж и Сергей Брин, Гугъл създават през 2000-та година Adwords. Това е услуга, която дава възможност на рекламодателите да рекламират в търсачката. Рекламите се изобразяват като текстови хипервръзки, задължително релевантни към търсения термин или ключовата фраза. Това на практика се оказва копиране на модела на Idealab.

Бил Грос веднага завежда дело в съда, но двете компании достигат извънсъдебно споразумение за милиони, а Грос получава стабилен пакет от акции на Гугъл. Ражда се нов рекламен гигант в интернет пространството.

Първично публично предлагане на Гугъл

Гугъл

частичен изглед от главната квартира на Гугъл

Още през 1999 година компанията се премества в Пало Алто (Калифорния). Там и до днес се намира нейната главна квартира, която е превърната в мащабен комплекс наречен двусмислено Googleplex. След успешния старт на Adwords, Гугъл започва да доминира повечето си конкуренти.

През 2003 година Microsoft, компанията на Бил Гейтс, прави неуспешен опит за сливане. През 2004 година, на 19 август Google Inc. излиза с първично публично предлагане на NASDAQ фондовата борса.

Началните очаквания са доста скептични, имайки предвид кризата предизвикана от спукването на дот-ком балона. Мнозина от сериозните анализатори предричат малък или никакъв интерес към акциите на дружеството. Но реалността бързо става ясна след отварянето на борсата. Интересът към компанията е огромен. Продадени са дялове на стойност близо милиард и седемстотин милиона долара. Гугъл достига цялостна оценка от 23 милиарда долара.

Разрастване и трансформации

През юни 2005 година компанията покачва стойността си на 52 000 000 000$, а август пуска на пазара акции на стойност 7 млрд долара. В течение на времето Гугъл започва да предлага много и различни услуги. Gmail, Google Earth, Picasa, Blogger, Hangouts и други, които стават неизменна част от порфолиото на интернет гиганта.

Една от най-значимите покупки на компанията е датирана на 13 ноември 2006 година, когато тя се сдобива с изкючително популярния сайт за видеосподеляне YouTube. Днес „тубата“ е отличен източник за приходи на Гугъл, за авторите на видео материали и за рекламодателите. Освен това, сайтът предоставя невероятно добра алтернатива на конвенционалната телевизия.

През 2010 година Гугъл излиза с поредния опит за социална мрежа под названието Google+. Това е явен отговор и предизвикателство към изключително популярния до момента Фейсбук. На световно ниво Google+ придобива известна популярност, но не такава, че да измести конкурента си. Въпреки многократно по-доброто си качество и очевидните преимущества, които предлага, социалната мрежа на Гугъл не може да се наложи. Причините за това вероятно се крият зад факта, че синият сайт първи завладява социалните интернет-простори. На 2 април 2019 година социалната мрежа Google+ е окончателно закрита, заради слабата си посещаемост.

Една от най-големите трансформации на компанията се крие зад непрестанната еволюция на нейната търсеща машина. Търсачката на Google.com преживява много промени през годините, като основната ѝ цел остава, да предлага все по-точни и добри резултати и същевременно да парира всички опити за манипулация.

Днес Google Inc. е дъщерна компания на холдинга Alphabet Inc., който представлява мултинационален конгломерат. Той е създаден от Лари и Сергей през 2015 година поради икономически съображения и с цел по-добра организация. Под неговата шапка се намират множество други компании и проекти, които тепърва чертаят бъдещето на Гугъл. През 2016 година Alphabet Inc. става най-скъпата компания в света. През 2018 и 2019 година цените на акциите надхвърлят 1 200$, а пазарната капитализация на Гугъл достига $840 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!