post

Грег Скарпа – Косачът на души

Грег Скарпа е роден на 8 май 1928 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ) и произхожда от работническо семейство на италиански имигиранти в Америка. Въпреки че баща му имал черна работа, парите едва стигали за храна. Малкият Грегъри се хванал да му помага, но дори и тогава не можели да свържат двата края в домакинството.  Затова той избрал за себе си друг път в живота и станал крадец на дребно.

Иницииране във фамилия Коломбо (Профачи)

грег скарпа

Грег Скарпа

С времето Грег Скарпа израстнал от хулиган в улична мутра и бил представен в престъпната фамилия Профачи от собствения си брат Салваторе Скарпа.  Там бил забелязан от капорежиме Чарли Сисеро и той го взел под крилото си. Сисеро го обучил на занаята и го въвел във фамилния бизнес през 1949 година. Същата година гангстерът се оженил и създал семейство.

През 1953-та, въпреки че не бил сицилианец, Грег Скарпа доказал, че е студенокръвен убиец и получил посвещаване в живота на Ла Коза ностра. Като пълноправен член на мафията, той се превърнал в ужасяващ дегенерат, което му спечелило прякора „Косачът на души“. Ала никой не смеел да го нарече така в очите.

Мисисипи в пламъци

През 1960 година, агенти на ФБР успели да се доберат до коравия гангстер. За да не бъдат повдигнати обвинения срещу него, Грег Скарпа се съгласил през 62-ра да стане федерален информатор срещу заплащане. В 1964-та агентите си позволили да го използват като инквизитор работещ за Бюрото. Те го наели да изтезава член на Ку Клукс Клан (Лорънс Бърд) в хижа на ФБР. Целта била да се получи информация по нашумелият тогава случай, за липсващите в Мисисипи активисти за граждански права на чернокожите в САЩ. Косачът на души изкопчил нужното самопризнание от жертвата си и телата на жертвите били открити.

Грег Скарпа капитан под ръководството на Персико

През 60-те и 70-те години, фамилия Профачи била раздирана от вътрешни междуособни войни, а Грегъри се издигнал до позицията на капорежиме. Фамилията получила ново име – Коломбо, кръстена била на поредния си бос, който обаче паднал прострелян от убиец на претендента. Фракцията, която го наследила, се ръководела от Кармайн ПерсикоЗмията“ и Грег Скарпа се озовал на печелившата страна. Въпреки това, той продължил да си сътрудничи с ФБР.

Вик Орена

Вик Орена арестуван

През 1984 – 86 год., Кармайн Персико получил дълга затворническа присъда по делото срещу Комисията и неговият заметник Вик Орена се превърнал в претендент за ръководната позиция на бос. Започнала третата вътрешна война във фамилия Коломбо, а Косачът на души работел усърдно да отнема животи по заповед на стария си шеф.

СПИН, затвор и смърт

В периода на междуособни войни той развил стомашна язва от честата злоупотреба с аспирин и трябвало да бъде опериран. За да не му прелеят в болницата негърска кръв, Грег Скарпа задължил войниците си да дарят за него. Един от тях бил HIV-позитивен и Грегъри се заразил със смъртоносната болест. През 1992 година болницата изплатила 300 000$ неустойка на ганстера вследствие на извънсъдебно споразумение.

Предната 1991-ва, срещу Грег Скарпа било извършено неуспешно покушение от групировката на Вик Орена. В замяна Косачът на души за почнал да избива противниците си безразборно. Докато извършвал убийства, той продължавал да работи като информатор срещу всеки и дори против собствените си войници. Това му изиграло лоша шега и доносникът получил малко от собственото си лекарство. През 1993 година той бил предаден, арестуван и осъден за три убийства. Доживотната присъда на Грег Скарпа продължила само една година, защото на 4 юни 1994-та той умрял победен от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност и съпътстващите го заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!