post

Голям чернодробен метил – клас Метили – тип Плоски червеи

Видът Голям чернодробен метил (Fasciola hepatica) е представител на клас Метили, които са изключително само ендопаразитни видове и спадат към тип Плоски червеи. Големият чернодробен метил е способен да зарази както диви тревопасни животни, така и домашния добитък – крави, овце и кози. Негова жертва понякога може да стане дори човек.

Метилът достига на дължина до 5 см, а на широчина малко над сантиметър. Вентрално (коремно) в предния край на тялото му се намира голяма мускулеста вендуза (смукало), която посредством засмукване прикрепя метила към заобикалящите го тъкани в чернодробните канали на гостоприемника.

Кожно-мускулната торба е изградена от покривен епител, напречни, надлъжни и скосени мускулни влакна. Покривният епител при големия чернодробен метил, за разлика от планарията, не е ресничест и образува защитен повърхностен слой наречен кутикула.

Хранене и храносмилане при големия чернодробен метил

Като типичен ендопаразит, метилът се храни в тялото на гостоприемника си с чернодробни клетки и кръв. В предната част на кожно-мускулната торба се намира втора по-малка вендуза, която засмуква храната и тя попада в устата, а оттам през мускулеста глътка в цекума – двуделно  черво, което завършва сляпо в паренхимната тъкан.

Голям чернодробен метил

Голям чернодробен метил – общо устройство – анатомичен модел и външен вид

Дишане при метили

Заради факта, че големият чернодробен метил е ендопаразит, той няма развита дихателна система. За да се осъществи вътреклетъчното дишане, при което се отделя енергия, тези плоски червеи притежават безкислородни механизми, с помощта на които се използва натрупаният в паренхима гликоген. Безкислородното дишане е познато и под термина анаеробно дишане.

Отделителна система на Голям чернодробен метил

Отделителната система е представена от протонефридиални клетки, които се разполагат сред паренхимните. Там те извличат непотребните вещества и по мрежа от каналчета ги отвеждат до централния екскреторен канал, който се отваря чрез пора в задния край на тялото.

Нервна система

Нервната система на големия чернодробен метил се различава от тази на мешестите животни, които са еволюционно по-нисши. Характерно за нея е, че се образуват струпвания от нервни клетки наречени ганглии (нервни възли) в предната част на тялото, от които излизат два нервни ствола, преминаващи латерално (странично) симетрично по цялата дължина на тялото.  От тях се разклоняват множество нервни окончания към всички останали телесни части. Двата нервни ствола са свързани помежду си с поредица от успоредни нервни влакна. При възрастния индивид очите изчезват.

Полова система, размножаване и развитие

Големият чернодробен метил е хермафродитно животно, което означава, че един и същ индивид носи мъжки и женски полови органи. Въпреки това оплождането е кръстосано. Оплодените яйца заедно с изпражненията на гостоприемника се изхвърлят в природата (1). За да продължи развитието, яйцето трябва да попадне във вода (2), където от него се излюпва ларва с реснички (3). При срещата си с малкото блатно охлювче (4), ларвата пробива тялото му и прониква в него. Ако ли не успее да го стори, то тя умира след около 24 часа.

Голям чернодробен метил

Цикъл на размножаване и развитие на Голям чернодробен метил

В междинния си гостоприемник ларвата загубва ресничките си и се размножава безполово, като преминава през три фази – на спороциста, ларва и церкарий. Церкарият е мъничък индивид с опашка. Множество церкарии напускат тялото на малкото блатно охлювче и плуват във водата, докато не намерят тревичка, на която да инцистират като метацеркарии, т.е. обвиват се с плътна обвивка наречена циста и образуват адолескарий (адолескарий = метацеркарий + циста).

Изключително издръжливите цисти позволяват на метацеркариите (6) да дочакат момента, когато техният адолескарий ще бъде погълнат от някое тревопасно животно и в стомаха му цистата ще се разкъса. От тях излиза младият паразит (7), който пробива стените на стомаха или на дванадесетопръстника. Оттам по кръвен път се придвижва до черния дроб на крайния си гостоприемник и на място се развива до възрастен полово зрял индивид. Цялостното развитие на големият чернодробен метил е сложна метаморфоза.

Лечение

Ако човек се зарази с Голям чернодробен метил, той първо трябва да се диагностицира с абсолютна точност. Това се извършва само от сертифицирано медицинско лице – лекар специалист. В ранна фаза това става чрез кръвен тест, а в напреднала фаза – посредством анализ на човешките изпражнения.

Когато паразитът е доказан, Центърът за заразни заболявания (САЩ) препоръчва строго контролираното лекарство триклабендазол. То се поема на една или две дози орално, като повечето пациенти реагират без усложнения на лечението.

2 thoughts on “Голям чернодробен метил – клас Метили – тип Плоски червеи

    • Ако ядете не добре измити зеленчуци, които са били наторени с тор от заразени животни – погледнете диаграмата където се вижда фазата на заразяване и е отбелязано как става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!