post

Георги I Тертер

Георги I Тертер е български монарх, който е заема трона във времена на голям упадък на Второто българско царство. Той е свидетел на господството на Златната орда над Балканите и васал на татарските ханове. Поставя началото на Тертеровата династия в Търнов.

Предпоставките

През 1280 година България се намирала в невиждана политическа, икономическа и духовна разруха. Цар Ивайло правел отчаени опити да отблъсне татарските орди на хан Ногай отвъд Дунав. В това време престолът бил зает от узурпаторът Иван Асен III. От ситуацията се възползвал боляринът Георги Тертер, който успял сам да седне на трона, опирайки се на българското и куманското болярство. Ивайло паднал коварно убит по време на преговори с Ногай, а Иван Асен III се завърнал да служи на своя господар – императорът на ромеите Михаил VIII Палеолог.

Управлението на Георги I Тертер

георги I тертер, карл анжуйски

Карл I Анжуйски

През 1281 година, неаполитанския крал Карл I Анжуйски подготвил настъпление срещу византийските сили. Но на територията на днешна Албания, католическата армия претърпяла поражение от ромеите при град Берат. За да отмъсти на Михаил VIII Палеолог той започнал да заговорничи с всички ромейски врагове, като в това число влизало и българското царство. Георги I Тертер се подготвил за офанзивата, но тя така и не се състояла.

Въпреки това, византийският император научил за плановете на враговете си и се обърнал за подкрепления от хан Ногай. Четиредесет хиляди татари връхлетели българските земи чак до Тракия. Оттам Михаил VIII Палеолог ги изпратил да опустошат Сърбия, която също имала дързостта да се опълчи на империята и да окупира част от териториите ѝ в Македония.

Михаил VIII Палеолог

Михаил VIII Палеолог

Натоварени с плячка, татарските пълчища се прибрали обратно през земите на българите и отново ги подложили на грабеж и огън. В края на 1282 година Михаил VIII Палеолог се споминал.

Заради отчайващото си положение, Георги I Тертер сключил примирие със сръбския владетел Стефан Урош II, като му дал дъщеря си за жена. Скоро след това побързал да укрепи взаимоотношенията си с новия византийски василевс Андроник II. Но това обаче, нямало как да спре татарските набези. През 1285 година пълчищата на Златната орда отново налетяли, изпървом върху Мизия, а после връз Тракия и Македония.

За да спре насилието, безпомощният български владетел дал втората си дъщеря за жена в харема на Чака – синът на монголо-татарския хан, а сам себе си обявил за васал на Ногай. Този ход сринал репутацията на Георги I Тертер и неговите феодали потърсили начин да се отделят като самостоятелни деспоти. За първи път започнало да се оформя Видинското княжество. То било оглавено от болярина Шишман, който произхождал от кумански род.

Краят на едно трагично управление

Българските земи били толкова разпокъсани, че спокойно може да се каже, че Георги I Тертер бил владетел само на Търновград и околностите му. Разложението в българската държавническа традиция достигнало нови и по-големи дълбочини. Местните феодали започнали да търсят конфронтация с довчершния си господар. За целта те се опирали на васалитета си спрямо хан Ногай и неговата безмилостна власт над търновския монарх.

Българският владетел бил само на думи цар и той разбирал положението си. След дворцов заговор срещу него през 1292-ра, Георги I Тертер поискал политическо убежище от византийския император. Андроник II се усетил уплашен да не си навлече гнева на хан Ногай и поради това му отказал. Тези обстоятелства принудили владетеля да се спаси с бягство в Одрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!