post

Браузър войните – Netscape срещу Microsoft

Браузър (internet browser, web browser), според определението дадено в Уикипедия, представлява приложен софтуер, който се използва за разглеждане на информационни ресурси (сърфиране) в световната мрежа (интернет). Но тъй като информацията е организирана в уеб страници, на бразузъра може да се гледа просто като на мултифункционална прелиствачка. Всъщност на английски browse има и значението „чета безразборно“.

Днес съществуват множество браузъри, като някои са изключително популярни за разлика от други. Всички те, пряко или индиректно, водят своето начало от един браузър, който е създаден през 1993 година в Националния център за суперизчислителни приложения в Университета на Илинойз в Ърбана – Шампейн (САЩ).

Mosaic или раждането на уеб браузъра

Марк Андрийсън

Марк Андрийсън

В зората на интернет технологиите, група инженери създават MOSAIC – първият уеб браузър. Най-известният от разработчиците е Марк Андрийсън, който участва отдадено в проекта и работи за минимална заплата. Но на 8 декември същата година излиза статия в Таймс, където директорите на разработката получават признание, но нищо не се споменава за инженерите. След дипломирането си Андрийсън иска да оглави проекта, но получава категоричен отказ. Това го амбицира да замине за Силициевата долина. Там той се сдобива с инвестиционен капитал в размер на 5 000 000 $ от рисковия инвеститор Джим Кларк, който е бивш професор в Станфорд.

браузър MOSAIC

директорите на проекта MOSAIC в прословутата статия на Таймс

За да продължи работата по новия си интернет бразузър, Марк Андрийсън се нуждае от разработчици и благодарение на дълбоките джобове на Кларк, старият екип се събира отново. Това вбесява университетското ръководство в Илинойз, но началото на Mosaic Communication е поставено. Започва разработката на нов и по-бърз браузър – Mozilla (идва от Mosaic killer и означава убиец на Mosaic). Преди края на 1994 година готовата прелиствачка е на пазара.

Успехът е зашеметяващ, а завистта и злобата на университетското ръководство в Илинойз залива прохождащата компания. Те претендират, че трудът им е откраднат и искат да заведат дело, но Джим Кларк обезщетява ищците с 3 000 000 $ и ситуацията се успокоява. Браузърът е преименуван и на пазара се появява Netscape Communicator, а компанията се преименува на Netscape Communications Corporation. За да започне обаче тя да печели пари, на кормилото е поканен Джим Барксдейл за неин изпълнителен директор.

Джим Барксдейл, Марк Андрийсън и Джим Кларк

Джим Барксдейл, Марк Андрийсън и Джим Кларк

Възходът на Netscape и първият сблъсък с Microsoft

През 1995 година Netscape стартира да лицензира своя браузър за различни компании, като преди средата на годината, приходите им надхвърлят 15 000 000 $. На 9 август компанията прави първично публично предлагане на акции и Уолстрийт подлудява. Стартовата цена е 28$, но до вечерта тя достига рекордните 75$ и Netscape се превръща в най-успешното първично публично предлагане, което поставя началото на „дот-ком балона„. Но големият успех привлича нежеланото внимание на софтуерния гигант и монополист  Microsoft и на неговия изпълнителен директор Бил Гейтс.

Бил Гейтс, антитръст

Бил Гейтс подложен на разпит по време на антитръст изслушванията през 1998г.

Представителите на могъщата корпорация правят опити още през 1994 година да се свържат с техните колеги от Netscape, но никой не им обръща сериозно внимание. Монополистът погълнал и унищожил куп известни предприятия, се чуства обиден и пренебрегнат.

Това което измъчва Бил Гейтс най-много обаче, е заплахата за собствената му хегемония. Той разбира, че бъдещето принадлежи на уеб и този, който владее входа към това царство, ще стане некоронован владетел в областта на интернет технологиите. Гейтс призовава на война всички свои подчинени.

Браузър войните или войната на браузърите

Екипи на двете компании в крайна сметка се срещат, при което хората на Microsoft  заявяват, че те или ще купят Netscape за жълти стотинки или ще откраднат технологиите им и ще ги унищожат. Марк Андрийсън веднага се свързва с антитръст адвоката Гари Рибак, който от години преследва корпорацията на Гейтс за монопол. Картелите и монополите, според американските закони са недопустими, защото конкуренцията е движещата сила на пазара, а Microsoft унищожава всяка комапния със законни и незаконни средства. Рибак отново се подготвя за съдебна атака.

Гари Рибак

Гари Рибак – антитръст адвоката преследвал Microsoft

В това време, Бил Гейтс съумява да се докопа до оригиналния код на Mosaic, като заплаща значителна сума на Националния център за суперизчислителни приложения към Университета на Илинойз в Ърбана – Шампейн. На базата на него, инженерите и програмистите на Microsoft започват да разработват свой собствен браузър – Internet explorer.

Първите версии са ужасяващо лоши, но това не може да откаже амбициозния Гейтс. За да могат да се конкурират с врага, браузърът е пуснат безплатно на пазара. Финансите на компанията са безгранични и тя може да си го позволи за разлика от опозицията. По-късно Internet explorer става интегрирана неизменна част от Windows операционната система.

Вместо да пазят нисък профил, от Netscape започват публично да предизвикват и обиждат своя противник. Това допълнително мотивира Бил Гейтс за кървава разправа с изгряващата звезда от Силициевата долина. В щабквартирата на Microsoft в Сиатъл закипява неуморен труд, за да бъде догонен по-скоро противника. Обратно в Netscape също работят неуморно, но с цел да запазят преднината си, ала монополистът изважда тайното си оръжие.

Тежестта на монопола

От Microsoft започват с помощта на търговските си представители да изнудват всеки компютърен производител, който използва лицензирани копия на Windows за своите машини. Производителите са принудени да пробутват безцеремонно Windows и Internet explorer на всичките си клиенти.

При други обстоятелства това не би било голям проблем за Netscape. Но повече от 90% от РС-та на планетата към момента на сблъсъка работят с тази операционна система. Везните на войната се накланят в полза на корпорацията от Сиатъл. Netscape Communications Corporation започва с бързи темпове да губи пазарни дялове. По време на браузър войните и двете компании изваждат цял куп нови версии на своите браузъри без да жалят сили и средства.

Последни опити за спасение

Мозила

Мозила – атаката на гущера

В началото на 1998 година, дните на Netscape изглеждат преброени. Компанията стартира новия си проект с отворен код наречен Mozilla. Благодарение на него, сорс кода на Netscape Communicator 4.0 става обществено достъпен под Netscape Public License.

Тези стъпки не дават необходимите резултати. Като крайна мярка Netscape Communications Corporation е придобита през ноември от America Online за сумата от 4,2 милиарда долара. Всички акционери забогатяват от този ход, но с Netscape е свършено и Марк Андрийсън се оттегля да търси други възможности.

Колкото до победителите от Microsoft, пред тях се открива възможността да доминират света на браузърите близо десетилетие. А що се касае за статута им на монополист, там историята придобива други измерения.

През 1998 година, правителството на Съединените американски щати завежда антитръст дело в резултат на неуморната работа на адвокат Гари Рибак. Компанията е осъдена във федерален съд и е заплашена от разцепване, но през 2001 година Върховният съд на САЩ я пощадява. Това съсипва психически Бил Гейтс и още през 2000-та година той се оттегля от кормилото, като го поверява на „дясната си ръка“ Стив Балмър.

Наследството, което оставя след себе си Netscape, е Mozilla общността и концепцията за отворения код. На базата на него, бившите разработчици на Netscape създават нов браузър – Firefox. През 2005 година новата разработка предизвиква Internet explorer и постепенно го измества от първата позиция. От 2008 до 2011 година, Firefox доминира  уеб пространството. Но финалният и смъртоносен удар над Internet explorer нанася не горящата лисица, а Chrome браузърът на Google. Днес той е инсталиран на над 70% от персоналните компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!