post

Свойства и употреба на борна киселина

Борна киселина (H3BO3) се среща и под наименованията хидроген борат, борова киселина, ортоборна киселина. Тя е слаба оксокиселина на химичния елемент бор и е безцветно кристално вещество, което се разтваря във вода. Използва се като инсектицид, антисептик, противоогнено средство и др. За първи път е била синтезирана преди 3 века от минерала боракс, но тя е позната и използвана още през античността.

борна киселина

борна киселина

Борна киселина можем да получим при взаимодействието на боракс със солна киселина. Плътността и е 1.435 гр/см3. Температурата на топене е 171 0С, а температурата на кипене е 300 0С.

получаване от боракс и солна киселина:

Na2B4O7·10H2O + 2 HCl → 4 H3BO3+ 2 NaCl + 5 H2O

получаване при хидролиза на борен хидрид:

B2H6 + 6 H2O → 2 H3BO+ 6 H2

получаване при хидролиза на диборан:

B2H6 + 6 H2O → 2 H3BO+ 6 H2

Интересен е фактът, че борната киселина в присъствие на концентрирана сярна се държи като основа, а със сярна киселина (като дехидратиращ агент) и алкохол образува боратни естери, а процесът се нарича естерификация:

B(OH)3 + 6H2SO4 → 3H3O+ + 2HSO4 + B(HSO4)4

H3BO3 + 3 ROH (произволен алкохол) → B(OR)3 +3 H2O

Ако се приеме вътрешно, смъртоносната доза борна киселина е над 2.5 гр/кг телесна маса. Практически отравянето с борна киселина е много трудно, но продължителното излагане на нейното действие може да причини бъбречна недостатъчност и сериозни увреждания на бъбреците. Няма никакви доказателства да е канцерогенна. В много високи дози може да се окаже силно токсична за домашни любимци като зайци, мишки и плъхове.

Борната киселина е един от най-добрите инсектициди за хлебарки, термити, бълхи, мравки и др. Смята се, че е най-безопасното средство за борба с хлебарките, кoeто поразява техния метаболизъм и ги дехидратира до смърт.

Рецепта с борна киселина срещу хлебарки

Вземате 2 супени лъжици борна киселина и ги смесвате с 2 лъжици брашно. Разбърквате. Добавяте малко вода, колкото да замесите една топка тесто (като за мекици). Размесвате добре тестото и го накъсвате на топчета с размера на малки орехи. Поставяте ги там, където очаквате наглите гадини да минават или да се хранят. Само няколко хапки от тази вкусотия могат да убият 3-4 сантиметрова хлебарка и в същото време, можете да замесите отровата направо с пръсти (не забравяйте, че  макар и слаба е киселина). После се измийте!

Други начини за  употреба на борна киселина

В медицината борна киселина се използва за малки порязвания и изгаряния като антисептично средство. Като консервант може да се употреби за защита на дървесина от гниене, а също така в комбинация с етилен гликол за външно противогъбично третиране. Борна киселина намира приложение и в индустрията, ядрената енергетика, а също и в пиротехниката. Тя забавя ядрения разпад на протоните и затова при катастрофата в Чернобил, четвърти реактор е бил засипан с борна киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!