post

Биткойн кеш войните и ролята на Роджър Вер

Биткойн кеш (Bitcoin cash) е криптовалута създадена в края на месец юли 2017 година, след окончателно разклоняване (хардфорк) на оригиналната криптовалута Биткойн при блок 478 558 на блокверигата ѝ. Официалната цел на хардфорка е увеличаване на размера на блоковете от 1 МВ на 8 МВ, за да могат те да носят повече информация в себе си. Но зад сцената се вижда и борба за надмощие и интереси.

Окончателното разклоняване довежда до разделяне на биткойн общността, а емблематични личности като Роджър Вер и Крейг Райт избират страната на биткойн кеш. През 2018-та взаимоотношенията на двата лагера се изострят, а в края на годината биткойн кеш също става обект на ожесточен хардфорк.

Роджър Вер и Крейг Райт

Роджър Вер един от идеолозите зад Биткойн кеш

Роджър Вер

Роджър Вер и Крейг Райт са две много противоречиви личности, които работят в сферата на криптовалутите. И двамата стават несметно богати от биткойн революцията, което ги прави значителни фактори, когато става дума за крипто.

Роджър Вер е роден в Силициевата долина (САЩ) и е криминално проявен, заради незаконна търговия с фойерверки и експлозиви в интернет. Той започва да инвестира в биткойн в началото на 2011 година, което поставя основите на финансовото му благосъстояние. През 2014-та  се сдобива с домейна bitcoin.com и освен това се отказва от американското си гражданство.

Възгледите му са либертариански – анархистки – пацифистки, но само докато е от страната на „слабия“, а поведението му е агресивно – доминиращо, когато се намира в позицията на „силния“. Роджър Вер е един от най-големите застъпници на масовото усвояване и използване на биткойн, но по правила определени от него.

Крег Райт

Крейг Райт

Крейг Райт е австралийски бизнесмен и предприемач, който се занимава с бизнес в сферата на високите технологии. Той също е осъждан, но за неуважение към съда и същевременно се отличава като крайно противоречива личност. Основател е на компанията DeMorgan Ltd., чиято дейност е свързана с криптовалутите и криптопазарите.

Крейг Райт нашумява с претенциите си, че е легендарния анонимен създател на биткойн, известен под псевдонима Сатоши Накамото. Тези твърдения се оказват безпочвени и лишени от всякакви доказателства. Нарцистичната натура на предприемача обаче не му позволява да се откаже от претенциите си. Мнозина от хората, които са имали контакт с него, го определят освен като нарцисист и патологичен лъжец, но и като психопат.

Дебатът за размера на блоковете

Биткойн в исторически план е първата криптовалута ползваща блокверижна технология. В блокверигата блоковете са с предварително ограничен размер от 1 МВ. Казано по друг начин, един блок може да е носител на максимум 1 МВ информация. Освен това за потвърждаването му се изискват средно по 10 минути. Тези обстоятелства правят транзакциите на средства изключително бавни, заради натрупването на трансфери, а миньорските такси за тяхното осъществяване стават прекалено големи.

Още през 2015-та в биткойн общността възниква дебат по тези проблеми. В резултат на него размерът на блока е удвоен до 2 МВ. Той обаче отново се оказва недостатъчен. Затова през 2017-та чрез Сегуит (SegWit) е направено външно за веригата удвояване размера на блоковете. По този начин голяма част от собствениците на скъпата криптовалута искат нещата да си останат непроменени – монетата вместо разплащателно средство, да се използва като инвестиционен актив (дигитално злато).

Съществува обаче и немалка група хора, които желаят биткойн да следва оригиналната си идея, да бъде инструмент за разплащане. Много от криптоманиаците не са съгласни с решението Сегуит, защото то е като външен за блокверигата втори слой.

Алтернативната на Сегуит идея е да не се използват извънверижни решения, като за целта следва размерът на блоковете да нарастне тонво. Това изменение се очаква да увеличи големината на публичния регистър (леджър) и да засили централизацията на криптовалутата, но в замяна на тези негативи следва да ускори транзакциите и да ги направи значително по-евтини. Подобно решение се оказва неприемливо за болшинството и общността се разделя на два лагера.

Раждането на Биткойн кеш

Биткойн кеш

Биткойн кеш

Разногласията се оказват непреодолими и през лятото на 2017-та е извършено окончателно разклоняване (хардфорк). Групата привърженик на по-големите блокове, оглавявана от Роджър Вер и Крейг Райт, се отделят, като създават нова криптовалута наречена биткойн кеш. Размерът на блоковете в блокверигата ѝ нараства на 8 МВ.

Още след раздялата възникват спорове по въпроса, кой всъщност е автентичния биткойн. Двете блогвериги са носители на една и съща информация до хардфорка, а непосредствено след него разликата им е само в размера на блока.

Между двата лагера блясва нескрита неприязън. Роджър Вер открито се опитва да рекламира биткойн кеш като оригиналния биткойн. От своя страна биткойн-фанатиците наричат новата криптовалута с названието бикеш, за да я дистанцират от оригинала. 

През есента на 2017-та и двете монети се радват на популярност. По време на бичия пазар в края на годината, биткойн кеш достига цени над 4000$ за брой. Криптовалутата достига обща пазарна капитализация повече от 73 млрд. щатски долара. Още при пускането си новата монета е използвана от създателите си и от най-голямата по това време борса за криптовалути Койнбейс (Coinbase) за вътрешна търговия и сделки на тъмно. При това те се сдобиват с много долари за сметка на потребителите.

С настъпването на мечия пазар всички криптовалути рязко започват да губят стойността си. Въпреки това, в този период на спад биткойн кеш се отличава с добри параметри и запазва мястото си в топ 5 на coinmarketcap.com. Ниските ѝ миньорски такси я правят желана за спекулаторите на криптовалути.

Биткойн кеш войните

Калвин Еър

Калвин Еър

Докато сблъсъкът между оригиналния биткойн и биткойн кеш набира сила през лятото на 2018 година, в лагера на бикеша възниква ново огнище на разногласия и конфликти. Като официална версия за различията, отново се посочва размерът на блока. Но мнозина от страничните наблюдатели са убедени, че става дума за конфликт между личности. Двата противостоящи лагера са оглавявани съответно от Роджър Вер и Крейг Райт.

Райт, подкрепян от канадския милиардер Калвин Еър, се стреми да увеличи размера на блока от текущите 32 МВ на 128 МВ. За тези си намерения обаче, той няма обективна причина. Роджър Вер, подкрепян от милиардера Джихан Ву, поддържа идеята, че не са необходими радикални изменения. Според неговите виждания, биткойн кеш трябва да се придържа към началния си протокол АВС = Adjustable Block-size Cap.

Джихан Ву

Джихан Ву – създател на Bitmain

През ноември 2018-та Крейг Райт инициира нов хардфорк създавайки криптовалутата Bitcoin Satoshi’s Vision. Той се заклева да унищожи Bitcoin cash ABC, а след него и оригиналния биткойн. Започват войните за миньорски мощности, като всяка от двете групировки се стреми да привлече към себе си повече миньори, които да копаят нейната валута.

Въпреки големите думи и неограничените парични възможности на Крейг Райт, Роджър Вер и неговата групировка вземат надмощие. Много вероятно е неограничените технически ресурси на Bitmain и Джихан Ву да са изиграли решителна роля в определянето на победителя. Блокверигата на биткойн кеш АВС остава по-дълга от тази на биткойн SV и така печели войната. Биткойн SV обаче успява да се добере до челните 20 позиции на водещите криптовалути.

Резултати от сблъсъка

В резултат на Биткойн кеш войните става видимо, че тази криптовалута въобще не е децентрализирана и на практика е подвластна на капризите на няколко личности. Джихан Ву и Роджър Вер днес притежават около 1/4 от всички миньорски мощности на Биткойн АВС. Освен това, наблюдава се загуба на голяма част от доверието на инвеститорите и потенциалните потребители.

Въпреки че биткойн кеш отново има позиция в челото, малко анализатори хранят илюзията, че тя грантира стабилно бъдеще за инвестициите на ходлърите. Твърде възможно е и двете криптовалути да се окажат схеми за източване на пари на следващия бичи пазар.

Нестабилността на бикеша обаче, може да се окаже изгодна за спекула и бързи печалби. Но всеки, който инвестира в тази криптовалута, не трябва да забравя общото правило. То гласи, че трябва да се влагат само толкова пари, колкото е склонен да загуби инвеститорът. Защото след няколко години, амбициозният Роджър Вер може да превърне творението си в оригиналния биткойн, но далеч по-вероятно е бавно да изчезне в аналите на историята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!