post

Биткойн, блокверига и новата ера на дигитални разплащания

Биткойн (bitcoin) е първата дигитална криптовалута, създадена през 2009 година от анонимния хакер с псевдонима Сатоши Накамото. Тя ползва криптографски методи разработени още през 1991-ва, система с отворен код и блоквериги (блокчейн технология). Биткойн има множество сходни характеристики с останалите валути в света, но се различава по някои съществени показатели.

Прилилики и разлики между криптовалутите и традиционните валути

Стойност

Криптовалутите нямат реална себестойност, по което се отличават от истинските пари (злато, сребро). По това обаче те си приличат с останалите традиционни валути. Доларът, левът, еврото и всички други банкноти също нямат реална стойност. Тяхната покупателна способност зависи единствено от авторитета на правителството, което ги печата и готовността на хората да ги приемат като разплащателно средство. Затова те се наричат фиатни пари.

Същото важи и за биткойн. Колкото повече хора са готови да го използват в качеството му на валута, толкова по-голяма цена ще има той. Към 2018 година обаче, тази и останалите криптовалути се употребяват предимно като алтернативна инвестиция или начин за набиране на средства за стартиращи предприятия. Техните цени са в пряка зависимост от количеството инвестиран капитал.

Много често цената се определя и от търговците – спекулатори на световните борси за криптовалути. Тъй като този пазар е крайно демократизиран, търговец може да стане всеки, който има от дигиталните монети. Достатъчно е ентусиастът да притежава регистриран безплатен акаунт, да прехвърли част от авоарите си в борсовия си портфейл и търговията може да започне веднага.

биткойн

биткойн е първата, но не единствената сериозна криптовалута на хоризонта

Когато иде реч за биткойн обаче, той все още е крайно неудобен да се употребява като валута за разплащания, заради бавните транзакции, високите миньорски такси и непредсказуемото му поведение от гледна точка на цената. Това важи и за голяма част от останалите алтернативни криптовалути.

Децентрализация

Криптовалутите не се подчиняват на едно централизирано управление за разлика от традиционните хартиени/дигитални валути. Това правило има няколко изключения, но като цяло доста точно описва новата паричната революция в областта на интернет технологиите.

Поради тази причина, много правителства се стремят да забранят или ограничат употребата на криптовалути. Основният предтекст е, че дигиталните монети се използват за търговия с наркотици. Естествено това не е далеч от истината, но не трябва да се забравя, че 90% от наркосделките се сключват с долари или евро.

Тъй като никой не може да спре прогреса, въпрос на време е повечето правителства вместо да забраняват, да се опитат да контролират новата технология. Факт е, че в тази посока вече се правят стъпки за създаването на национални криптовалути. От друга страна, интернационалните корпорации с охота изкупуват вече съществуващите криптомонети.

Съхранение

Класическите валути се съхраняват в банкови сметки, докато криптовалутите се складират в дигитални портфейли. Един такъв дигитален портфейл може да се намира на компютъра на потребителя (софтуерен портфейл), в преносима памет (хардуерен портфейл, телефон) или онлайн (нещо като банка).

Софтуерните и хардуерните портфейли са изцяло във владение на собствениците си, но поддръжката им зависи от производителя им. Онлайн портфейлите крият значителен риск, подобно на банките средствата на вложителите могат да бъдат източени. Криптовалутите са по-добре защитени от останалите парични форми за разплащане, но дори и те са податливи на хакерски атаки или дори обикновени измами.

Такси

В ежедневието преводът на пари от една банкова сметка към друга става бавно (около ден) и налага заплащане на такса към банката. Обикновено трансферът на криптовалути изисква не повече от няколко минути (с изключение на биткойн), може да стане по всяко време на денонощието и също има миньорска такса. Таксата често може да бъде невъобразимо малка (доджкойн), но понякога бива и леко кожодерска – почти банкерска (отново биткойн). Съществуват обаче криптовалути, които нямат миньорска такса.

Блокверига

Както показва названието ѝ, блокверигата (blockchain) е верига от блокове, които съдържат информация. Изначално тя е създадена през 1991 година от група изследователи с цел да маркират документи с уникален за документа дигитален печат (идентификационен номер). Блокверигата представлява разпределен публичен регистър (ledger), в който ако се впише дадена информация, става много трудно тя да бъде променена.

опростена структура на блокверигата на биткойн

Oпростена структура на блокверигата на биткойн

Всеки блок във веригата съдържа три основни компонента: заглавен хаш (уникален идентификационен номер), хаш на предишния блок и данни. Данните (data) на биткойн например включват подателя, получателя и размера на сумата. Заглавният хаш (hash) се генерира, когато се създава блокът и той е уникален като пръстов отпечатък.

Ако нещо се промени в самия блок се променя и хашът, което превръща блока в нов и различен от изходния. Хашът на предходния блок гарантира наличието на свързаност и верижност и същевременно затруднява фалшифицирането на публичния регистър на блокверигата. Първият блок се нарича блок на сътворението и той няма хаш на предходен блок.

Ако някой се опита да фалшифицира дори един единствен блок по блокверигата, то тогава той трябва да подмени всички останали блокове в публичния регистър. Това е много трудно, но не е невъзможно със съвременните суперкомпютри. За да се избегне подобно вмешателство, се използва втори защитен механизъм срещу фалшификации.

Копаене на криптовалутите и Доказателство за работа

Създаването на нови биткойни се нарича копаене (mining), а копачите се зоват миньори. За целта се използват специално пригодени компютри наречни сонди (rigg). Транзакциите, макар и с няколко изключения, също използват миньорското оборудване на миньорите, затова се плаща вече споменатата миньорската такса по преводите или при обмяната на монетите. Копаенето е изключително енергоемко.

миньорско оборудване - сонда за копаене на биткойн

Mиньорско оборудване – сонда за копаене

При копаенето се прилага изискването за доказателство за работа (proof of work). То означава, че за да се създаде всеки нов блок е необходимо определено време сондата да работи с цел да направи съответните изчисления. Изчислителните процеси увеличават сложността си във времето. Доказателството за извършена работа изключително много затруднява подмяната на информацията в обществения регистър и съответно намалява риска за фалшификация. То представлява втората защитна линия на биткойн и останалите копаеми криптовалути.

P2P network

Последната защита от фалшиви блокове е потребителската мрежа и възлите/потребителите (nodе) в нея. Когато потребител се присъедини към мрежата, той получава цяло копие на блокверигата в публичния регистър. В момента на създаването си, всеки блок се изпраща до всички възли в мрежата. Ако 51% или повече потвърдят достоверността на блока, той се включва в блокверигата и става част от публичния регистър.

Още особености свързани с биткойн и криптовалутите

На теория много криптовалути, в това число и биткойн, са защитени от инфлацията. От биткойна например ще се изкопаят само 21 000 000 койни и нито една повече. На практика обаче, дори да не могат да се копаят нови монети от даден вид след достигане на максималния им брой, то ще се появят други фактори, които са способни да доведат до обезценяване на съответната криптовалута. Инвестирането в криптовалути може да бъде много доходоносно, но крие и риска да бъдат загубени повечето от инвестираните пари.

Според болшинството от феновете на биткойн, в бъдеще той ще остане най-скъпата и желана криптовалута в света, но това е малко вероятно. В момента вече съществуват криптовалути от второ и трето поколение, които разрешават голяма част от проблемите свързани с биткойн. Твърде възможно е в определен момент те да надскочат пионера в тази технология и да станат водещите.

Запомнете! Биткойн е една единствена криптовалута и всички други монети с „биткойн“ в наименованието си не са биткойн. Някои от имитациите са истински и конвертируеми (биткойн кеш), но други са просто измамни схеми с цел да се ограбят инвеститорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!