post

Биткойн, Сатоши Накамото, блокверига и още нещо

Биткойн (bitcoin) е първата дигитална криптовалута, създадена от анонимен хакер с псевдонима Сатоши Накамото и пусната в Интернет в началото на 2009 година. Тя използва философия и криптографски методи разработени още преди 1991-ва, система с отворен код и блоквериги (блокчейн технология), изграждащи разпределен публичен регистър (леджър), на който се записват всички транзакции.

Биткойн е както названието на целия протокол, така и името на самата парична единица (биткойн), която често е наричана за кратко с архаичното название монета.

Кой е Сатоши Накамото?

Гавин Андрисън

Гавин Андрисън

Личността на създателя на първата криптовалута е обвита в мистерия и недоказани хипотези. Това, което се знае за него е, че името Сатоши Накамото е псевдоним, а идеите му са характерни за шифропънк движението. Шифропънкарите са хора, които смятат, че с помощта на криптографията следва да се защитава правото на поверителност и неприкосновенност на личността в днешния дигитален свят.

Сатоши Накамото е оригиналният създател на първата версия на Биткойн и е написал Бялата книга (White paper – официалната публикация от октомври 2008-ма). През 2010 година Сатоши поверява проекта на Гавин Андрисън, а на следващата 2011-та се оттегля от разработването на Биткойн и не се появява никога повече.

Много са спекулациите относно личността на анонимния хакер. В публичното пространство през 2014-та излиза публикацията на списание Нюзуик, че възрастният инженер Дориан Сатоши Накамото от Темпъл сити (Калифорния) е легендарният създател на Биткойн. Той отрича това, а и много от фактите не съответстват на тази малко вероятна версия.

Друга хипотеза сочи към Ник Сабо, който е опитен криптограф и има по-ранна публикация от Бялата книга на Биткойн, при това на същата тема. Сабо също отрича да е Сатоши, а и за него няма веществени или косвени доказателства. Подобни спекулации се прокрадват през 2020-та и за Адам Бек – ръководител на Блокстрийм. До датата на последната редакция на настоящата статия, те си остават безпочвени и приличат повече на комерсиална PR кампания.

Хал Фини

Хал Фини

Хал Фини

Един от най-сериозните кандидати за истинската самоличност на Сатоши е Хал Фини. Той е програмист криптограф с необходимите философски възгледи (шифропънкар). При него също липсват преки веществени доказателства за безспорно свързване с личността на анонимния хакер, но има купища косвени доказателства.

Първият човек, с когото Сатоши Накамото се свързва и започва да работи по проекта е Хал Фини. Странното в случая е, че първата транзакция на биткойни е също към Хал Фини. Странно е, защото всеки, който е настройвал някога някаква система знае, че обикновено първото обаждане, първото електронно писмо, телеграма или транзакция се прави от настройващия до самия себе си.

Още по-интересно е, че първият публикуван туит за Биткойн в Туитър е от Хал Фини на 11.01.2009г. Съвпаденията обаче не спират дотук. Оказва се, че Хал Фини е живял 10 години в Темпъл сити на няколко минути разстояние с кола от Дориан Сатоши Накамото. През 2002 Адам Бек публикува статията си, която Сатоши цитира в бялата си книга. Чрез посочените източници в нея става ясно, че Бек преди да се присъедини към Биткойн проекта, той вече е комуникирал лично с Хал Фини.

Първият биткойн туит от Хал Фини

Първият биткойн туит от Хал Фини

Когато анонимният хакер изоставя неочаквано разработката на Биткойн в ръцете на Гавин Андрисън, по същото време тежко дегенеративно заболяване известно като болестта на Лу Герик, навлиза в напредналата си фаза и започва бавно да унищожава тялото на Хал Фини.

Дали всичко това са поредица от съвпадения или той е човекът зад маската? – Светът може никога да не узнае. Хал Фини продължава да програмира до 2013 година под собственото си име, като отрича да е легендарният създател на Биткойн. Умира през лятото на 2014-та. След смъртта му, Сатоши Накамото не се появява никога повече.

Други

Съществува и хипотезата, че Сатоши Накамото са няколко души, но тя е твърде неправдоподобна и е раздирана от много противоречия. Не са малко и самозванците като Крейг Райт, които се опитват да си припишат заслугите на анонимния хакер.

Истината е, че все още никой не знае кой е инженерът без лице. Ала той е човекът, който поставя началото на една неочаквано голяма революция в областта на финансите, която от своя страна може да революционизира много други области на човешката дейност. Сатоши Накамото се превръща в една от най-влиятелните личности на 21 век.

Биткойн в резюме

Според Бялата книга на Сатоши, Биткойн е практична форма на електронни пари в брой (кеш), които позволяват директно разплащане онлайн между потребителите, т.е. между две равнопоставени страни. При тези разплащания не се изисква доверена трета страна (например банка), която да ги разрешава и да потвърждава тяхната легитимност. Доверието е заменено с математическо доказателство с криптографска защита.

Мрежата на Биткойн е изцяло изградена от потребители. Блоковете с транзакциите се подписват дигитално с уникален идентификационен номер (хаш) и се гарантират чрез Доказателство за работа. Така формираните записи се съхраняват на разпределен публичен регистър под формата на блоквериги. Те не могат да се променят освен ако не се представи доказателство, че работата е свършена изцяло наново.

Най-дългата блокверига се приема за валидна, защото за нейното изграждане е отишла най-много изчислителна мощност. Докато изчислителните мощности контролирани от възлите на честните потребители в мрежата са в съгласие и си сътрудничат, то атаката на зловреден потребител винаги ще бъде отразена и обезсилена.

Блокверига

Както показва названието ѝ, блокверигата (blockchain) е верига от навързани блокове, написани под формата на компютърен код, които съдържат информация. Изначално технологията е създадена през 1991 година от група изследователи с цел да маркират документи с уникален за документа дигитален печат (идентификационен номер). В контекста на Биткойн и криптовалутите, блокверигата представлява разпределен публичен регистър (ledger).

Нарича се регистър защото в нея се регистрират/записват всички транзакции и притежания на биткойни. Публичен е, защото всеки може да види записаната в блокверигата информация. Разпределен е, защото всеки цялостен възел от мрежата на Биткойн има пълно копие на блокверигата.

опростена структура на блокверигата на биткойн

Oпростена структурна схема на блокверигата на биткойн

Един блок във веригата съдържа три основни компонента: заглавен хаш (уникален идентификационен номер/пръстов отпечатък на дигиталните данни), хаш на предишния блок и данни.

Данните (data) на един биткойн блок включват подателя, получателя и размера на сумата.

Заглавният хаш (hash) се генерира, когато се създава блокът и той е уникален като пръстов отпечатък. Ако нещо се промени в самия блок се променя и хашът му, което превръща блока в нов и различен от изходния.

Хашът на предходния блок гарантира наличието на свързаност и верижност и същевременно затруднява фалшифицирането на публичния регистър на блокверигата. Първият блок на всяка блокверига се нарича блок на сътворението и той няма хаш на предходен блок.

Ако някой се опита да фалшифицира дори един единствен блок по блокверигата, то тогава той трябва да подмени всички останали блокове в публичния регистър до момента. Това е много трудно, но не е невъзможно със съвременните суперкомпютри. За да се избегне подобно вмешателство, се използва втори защитен механизъм срещу фалшификации наречен Доказателство за работа.

Копаене на биткойн

Създаването на нови биткойни се нарича копаене (mining), а хората занимаващи се с това се зоват миньори. Аналогията е взаимствана от златодобивната индустрия. За копаенето се използват специално пригодени компютри наречни сонди (rigg) или копачки (miners). Копаенето е изключително енергоемко и скъпо, затова миньорите като компенсация получават новоизкопани монети.

В началото копаенето е ставало директно на персоналния компютър. С покачването на трудността сондите с видеокарти са го заместили като по-ефективни. Но когато конкуренцията и трудността се повишават още повече, на пазара се появяват копачките с приложно-специфична интегрирана платка (ASIC miner), които и до днес са главен хардуерен компонент на биткойн мрежата.

Транзакции

Преводът на парични средства от един адрес на портфейл към друг адрес на портфейл се нарича транзакция. Собственикът на биткойн монетата я трансферира към новия собственик, като дигитално подписва (с частен ключ) хаш на предишната транзакция и публичния ключ (адрес на портфейл) на новия собственик. Звучи сложно, но не е, защото в съвременните портфейли това става само с написване на парола и натискане на бутона „изпрати“.

За транзакциите и тяхното потвърждаване в публичния регистър също се използва миньорското оборудване на миньорите. Затова транзакциите се заплащат от потребителите – изпращачи с така наречената миньорска такса, която следва да компенсира миньорите.

Машините, които съхраняват на себе си цялата блокверига и участват в удостоверяването на истинността (валидиране) на преводите се наричат цялостни възли (full nodes) или понякога само възли (nodes).

миньорско оборудване - сонда за копаене

Mиньорско оборудване – сонда за копаене

Доказателство за работа

При копаенето се прилага изискването за доказателство за работа (proof of work). То означава, че за да се създаде всеки нов блок от блокверигата е необходимо определено време машините-копачки да се състезават помежду си да познаят едно доста голямо число. Този процес отнема различно време при различните криптовалути. Например за Биткойн е средно 10 минути, а 2,5 минути за Лайткойн.

 1. През това време потребителите подписват парични преводи помежду си, а техните транзакциите се регистрират от всички възли.
 2. Всеки възел в мрежата събира заявените транзакции в блок.
 3. Всеки възел продължава да работи с цел да познае числото.
 4. Машината, която първа реши задачата, предава информацията за новия блок по мрежата на останалите възли.
 5. Възлите в мрежата започват да слушат подаваната информация от победителя. Те сравняват неговото копие на блока от блокверигата със своите.
 6. Ако възлите установят, че записаните транзакции в новия блок са валидни, т.е. парите не са вече похарчени, те приемат новия блок за валиден, започвайки работата по следващия, като хашът на валидирания блок се използва в качеството на предходен хаш за следващия блок.
 7. След няколко потвърждения за валидността на транзакцията, тя се счита за завършена, а парите за окончателно преведени.

В замяна на работата за изкопаването на новия блок, собственикът на сондата/копачката получава наградата определена за целта под формата на криптомонети. Другите участници не получават нищо и надпреварата започва отново.

Възлите приемат най-дългата блокверига за истинска и работят по нейното удължаване. Ако два възела излъчат едновременно различни версии на новоизкопания блок, някои възли ще получат първо едната версия, а други ще получат първо втората версия. В този случай възлите ще запазят и двата клона на блокверигата, като продължат да работят. При следващото доказателство за работа, която от двете вериги стане по-дълга, тя ще бъде приета за валидна, а възлите ще се прехвърлят да работят върху нея.

Сигурност на мрежата

Доказателството за извършена работа изключително много затруднява подмяната на информацията в публичния регистър и съответно намалява риска за фалшификация. То представлява втората защитна линия на Биткойн и останалите копаеми криптовалути.

Валидирането чрез консенсус на 51% от възлите е последната защитна линия. Ако мрежата на една криптовалута с протокол за доказателство за работа има достатъчно много копачки и цели възли – валидатори, тя се счита за силно защитена.

За да бъде успешно атакувана мрежата на Биткойн, трябва да бъде дадено доказателство за работа от атакуващия, че  е преработил всички блокове назад във времето, до този блок в блокверигата, който той иска да бъде фалшифициран и подменен. Подобно начинание изисква невероятни енергийни мощностти, при това подплатени с много финанси. Освен всичко друго, недоброжелателят трябва да поеме контрол на поне 51% от цялостните възли в мрежата. Подобна 51%-на атака е възможна само при малки блоквериги с ограничен брой възли и минимум енергомощности.

Басейни и разполовяване

По-големите миньорски мощности гарантират по-голям шанс за печалба на собствениците си. Затова миньорите създават цели ферми и дори се картелират в миньорски басейни (mining pool). Чрез басейните те обединяват мощностите на копачките си, а впоследствие си разделят наградите.

Изчислителните процеси увеличават сложността си с времето или се адаптират спрямо наличните миньорски мощности. Освен това в протокола на Биткойн е заложено на всеки 210 000 блока получаваната награда да намалява наполовина. Събитието се нарича разполовяване (halving) и играе решаваща негативна роля относно конкуренцията и децентрализацията на мощностите. Разполовяването има за цел Биткойн да бъде дефлационна криптовалута с ограничен брой монети, но същевременно изхвърля малките миньори от екосистемата, в която остават само картелите от големи играчи.

Историята на Биткойн накратко

Предистория

През 1991-ва Хабер и Сторнета предлагат метод за дигитално белязване на документи с уникален идентификационен номер (хаш). През 1998-ма Вей Дай (Wei Dai) написва и публикува есе по темата за дигиталните пари, наподобяващи биткойн (b-money). Същата година Ник Сабо пуска подобно предложение (Bit Gold), което цели да се елиминират посредници като банките, т.е. няма нужда от доверена трета страна. През 2002-ра Адам Бек публикува статия базирана на предишна своя публикация от 97-ма, която разглежда механизъм много подобен на Доказателство за работа.

Началото

Бялата книга е публикувана на 31 октомври 2008 година от Сатоши Накамото. В началото на 2009-та оживявава биткойн мрежата и е изкопан блокът на сътворението. Няколко дни по-късно на 12 януари, Сатоши Накамото изпраща 10 биткойна на Хал Фини. На 5-ти октомври същата година New Liberty Standard обявява първия обменен курс 1$=1309,03 биткойна.

bitcoin, биткойн

Оригинална снимка на биткойн пиците на Ласло Ханиец направена от него

На 6 февруари 2010-та отваря първият ексчейндж за биткойни Bitcoin Market,  като на 17 март започва активна валутна търговия. На 22 май същата година Ласло Ханиец (Laszlo Hanyecz) от Флорида публикува желанието си в биткойн форума, някой да му купи 2 пици срещу заплащане от 10 000 монети. На молбата отговаря Джереми Стърдиван (Jeremy Sturdivant) от Лондон, който в международен разговор прави поръчка до пицарията Папа Джоунс, а в замяна получава първото официално криптовалутно разплащане.

На 17 юли отваря врати Mt. Gox, (Маунт Гокс или Ем Ти Гокс) криптовалутна борса в Япония, която по-късно става най-голямото и злощастно известно тържище в дотогавашната кратка история на Биткойн. Възходът на Маунт Гокс изстрелва цената до нива от 25 – 30 цента.

Роякът се насочва към нас

В резултат на публикуването на секретни документи от Уикилийкс за американските военнопрестъпления, в края на 2010-та VISA, Mastercard и всички по-големи банки отказват да обслужват сметките за дарения на организацията. На 10 декември в списание PC World се появява статия, която разглежда възможността даренията за Уикилийкс да се правят под формата на биткойни. На следващия ден Сатоши Сатоши Накамото публикува коментарен пост в bitcointalk, който гласи следното: „Вниманието, което получихме, е добре дошло, но във всеки друг контекст. Уикилийкс ритнаха кошера на стършелите и роякът започва да се насочва към нас.“ Не дълго след това си изказване, той изчезва завинаги от историческата сцена.

На 16 декември започва да работи първият биткойн басейн за обединяване на мощности.

Пътят на коприната

През февруари 2011-та година в Tъмната мрежа започва да работи сайтът silkroad (път на коприната) създаден от Рос Улбрихт. Той предлага на страниците си възможност за потребителите си да продават и купуват стоки, които в повечето страни са обявени за незаконни. Това включва наркотици, оръжия, фалшиви документи и далеч по-страшни продукти. Единственият възможен начин на търговия с подобна продукция се оказва с помощта на биткойни.

Маунт Гокс и Пътят на коприната за първи път създават реална пазарна среда за новата криптовалута. Това впоследствие ще изгради много лоша репутация на Биткойн, но без тези обстоятелства, той може би никога нямаше да получи шанс да бъде парична единица. До края на февруари монетата достига цена 1$, а до юни се наблюдава и първият сериозен бичи пазар с връх от 31,91$.

Възход, падение и пак възход

Всеки бичи пазар на възход винаги е следван от мечи пазар на падение. След началото на първия срив в цената на Биткойн става известно, че и тържището Маунт Гокс е било хакнато. Криптовалутата стига до стойност от 2$ за монета през есента на 2011-та. На 13-ти октомври същата година се появява втората криптовалута наречена Лайткойн.

От началото на 2012-та до средата ѝ, първата криптовалута бавно, но сигурно започва да качва отново цената си, като юли достига 7 долара. Септември същата година е основана Биткойн фондацията. През ноември WordPress започва да приема крипто разплащания, а в началото на 2013 се присъединява и Reddit. На 1 април цената на Биткойн надхвърля 100$, а на пазара постепенно започват да се появяват нови криптовалути, клонинги на оригинала.

На 14 октомври 2013-та година стартира вторият и най-голям дотогава бичи пазар. Ден по-рано няколко американски агенции в това число и ФБР затварят Пътя на коприната. Десет дни преди това пък е арестуван Рос Улбрихт. Еуфорията обаче около Биткойн и клонингите е толкова голяма, че изстрелва цената му на нива над 1000$. Става ясно, че вече криптовалутите не са зависими от криминалната търговия, а са в ръцете на спекулаторите, предприемачите и идеалистите търсещи общество необременено от тиранията на банките.

На 6-ти декември балонът се спуква и цената почва да пада стремглаво надолу. Мечият пазар продължава с малки корекции до 16 януари 2015-та, когато Биткойн достига нива на поддръжка от 213$. Още през 2014-та Маунт Гокс загубва ликвидност и през април тържището е принудено да затвори. Некадърно ръководство от страна на Марк Карпелис, множество хакове и злоупотреби, както и непрекъснати атаки от страна на банковата система са главните причини за падението на борсата. Сгромолястването на Mt. Gox е една от водещите предпоставки за продължителния ценови срив, тъй като 70% от световната търговия с Биткойн е минавала през него.

Началото на дигиталното злато

Още през 2015-та стартират процеси в биткойн общността, които по-късно довеждат до колосални промени. Новопоявили се лица със съмнителна мотивация започват да тласкат встрани от пътя водещата криптовалута с цел да я превърнат в спекулативен актив наречен „дигитално злато„. Много от оригиналните биткойнъри виждат в това дългата ръка на ЦРУ с цел да се защити американският долар.

Главното направление на конфликта е свързано с размера на блоковете. Когато спорът се изостря, добре финсирано малцинство от разработчици узурпира главните информационни канали на Биткойн. Тези сенчести персони започват да пропагандират новата доктрина за малки блокове и големи миньорски такси, които окончателно ще унищожат Биткойн като криптовалута. Междувременно през 2016 Гавин Андрисън е изолиран за постоянно от ръководни позиции на разработчик по главния протокол.

През 2017-та общността се разделя на две: Bitcoin Core (BTC) и Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin Core успяват да запазят бранда и да привлекат на своя страна болшинството копачи, които биха имали интерес от високите транзакционни такси. Мнозина от оригиналните биткойнъри като Роджър Вер не променят възгледите си, че Биткойн трябва да е електронна криптовалута за кеш разплащания и затова продължават пътя си в Биткойн Кеш, за който Гавин Андрисън споделя, че би следвало да е истинският Биткойн.

Централизация

След 2017-та компанията Блокстрийм се оказва неофициален хегемон на върха от програмисти, която определя насоките за разработка на първата криптовалута преродена в дигитално злато. Тя се финансира от задкулисни банкови играчи и се ръководи официално от Адам Бек.

Блокстрийм решават, че ще бъде разработено приложение отделно от блокверигата наречено Лайтнин нетуърк (Lightning Network), което трябва да осигури достъп на потребителите до микротранзакции. То обаче от своя страна, далеч няма да се починява на изначалния принцип на децентрализация и необратимост, на който е създаден Биткойн.

Получава се така, че блокстриймърите и техните финасови благодетели създават проблема с високите миньорски такси на транзакциите. След това те предлагат ново извънверижно решение на възникналия проблем, но с малки транзакционни такси, които обаче вече няма да отиват за поддръжка на мрежата, а в джобовете на Адам Бек и приятелите му банкери.

В допълнение към нарастващата централизация на Bitcoin Core, трябва да се отбележи и че повече от 80% от миньорските мощности са концентрирани в басейните на няколко големи играча. Самите криптомонети също в голямата си част са собственост на едно малцинство от изключително богати хора.

В резултат на засилената централизация на Биткойн и неговата неспособност бързо да се адаптира към новите технологични реалности се появяват множество нови проекти като Етериум и Кардано, които поставят под съмнение бъдещето на царя на криптовалутите.

Още особености свързани с криптовалутите

На теория много криптовалути, в това число и Биткойн, са защитени от инфлацията. При Биткойн например ще се изкопаят само 21 000 000 единици и нито една повече. На практика обаче, дори да не могат да се копаят нови монети от даден вид след достигане на максималния им брой, то ще се появят други фактори, които са способни да доведат до обезценяване на съответната криптовалута. Инвестирането в криптовалути може да бъде много доходоносно, но крие и риск да бъдат загубени повечето от инвестираните средства.

Според болшинството от феновете на Биткойн, в бъдеще той ще остане най-скъпата и желана криптовалута в света. Това обаче е малко вероятно. В момента вече съществуват криптовалути от второ и трето поколение, които разрешават голяма част от проблемите свързани с Биткойн. Твърде възможно е в определен момент те да надскочат пионера в дигиталните активи с криптографска защита и да станат водещи.

Пазарно поведение

Към началото на 2021 година криптовалутите все още се употребяват предимно като алтернативна инвестиция или начин за набиране на средства за стартиращи бизнес предприятия (startup). Поради тази причина цените им са в пряка зависимост от количеството инвестиционен или спекулативен капитал.

биткойн

биткойн е първата, но не единствената сериозна криптовалута на хоризонта

Много често цената се определя и от търговците – спекулатори на световните борси. Те манипулират цените на криптовалутите, имайки за цел да извлекат спекулативни печалби. Биткойн не е защитен от подобни манипулации подобно на всички останали видове пари.

Въпреки крайно нестабилните си цени, криптовалутите продължават да са ценни активи. Това е така, защото хората са склонни да заплащат за тях по един или друг начин или пък са готови да ги приемат като форма на разплащане. Всъщност точно такава е историята на парите като цяло.

Всяка парична единица – мидени черупки, злато, кристали, хартия, пластмаса и т.н., използвана от зората на човечеството до днес, е форма на масова халюцинация, в която хората придават нова стойност на разплащателното средство, различна от неговата реална себестойност.

Когато иде реч за биткойните обаче, те са крайно неудобни да се употребяват като валута за разплащания. Причините се крият в бавните транзакции, високите миньорски такси, задкулисните игри и непредсказуемото поведение от гледна точка на цената. Това важи и за голяма част от останалите алтернативни криптовалути. Ала не може да има и капка съмнение в едно, че те са следващата стъпка в непрестанната еволюция на парите.

Предупреждение за начинаещите

Запомнете! Биткойн (BTC) е криптовалута различна от всички други криптовалути с „биткойн“ в наименованието си. Ако изпратите биткойните си, които се подчиняват на водещия в момента протокол Bitcoin Core, на друга блокверига с подобно име, те ще се изгубят безвъзвратно. Биткойн кеш (BCH) също е член на биткойн семейството и притежава известна значителна ликвидност, но е друга блокверига с нови протоколи и между двете не могат да се изпращат монети. Всички останали криптовалути с „биткойн“ в названието си са просто хардфорк измамни схеми с цел да се ограбят инвеститорите.

И в крайна сметка, никога не инвестирайте повече пари от това, което можете да си позволите да загубите!

One thought on “Биткойн, Сатоши Накамото, блокверига и още нещо

 1. Изключително полезна и обемна статия. Прочетох я с много интерес. За съжаление, не мога да си я сложа в word файл, за да я препрочитам отново и отново.
  Ще следя с интерес и други материали по темата!
  Поздрави, Александра!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!