post

Бил Гейтс – създателят на Майкрософт

Бил Гейтс (Уилям Хенри Гейтс III) е роден на 28 октомври 1955 година в Сиатъл (щат Вашингтон, САЩ). Той произхожда от заможно банкерско семейство и през детските си години, малкият Бил разполага с всичко необходимо за едно дете. Още като хлапе, любимото му занимание е да чете енциклопедии и да играе конкурентни игри като „Монополи“. Родителите му насърчават непрестанно съзтезателния характер на игрите, в които той и двете му сестри участват.

Ученически и студентски години на Бил Гейтс

През 1962 година, Световният панаир в Сиатъл предложил на 7 годишния Бил Гейтс, незабравимата гледка на тогавашните високи технологии и в частност компютрите. Това оставя траен отпечатък в детското му съзнание и предопределя бъдещите му интереси.

На дванадесет годишна възраст, хлапакът показва заложби на гениалност и търси самостоятелен път в живота си. Това принуждава родителите му – Уилям Гейтс Младши и Мери Максуел Гейтс да го прехвърлят в частното подготвително училище Лейксайд Скул.

Бил Гейтс и Пол Алън

Бил Гейтс (прав) и Пол Алън (седнал) в гимназията

Там Бил Гейтс окончателно се привързва към компютрите и създава първата си програма – играта на морски шах. В Лейксайд Скул, Бил се запознава с две години по-големия от него ученик Пол Алън, който също е силно запален по компютрите. Двамата визуално се различават крайно много, но интересите им се оказват твърде сходни и помежу им се заражда приятелство.

С помощта на компютърните си умения, Бил Гейтс съумява да манипулира графика на уроците, за да се уреди с най-интересните за него момичета в един клас. На 17 годишна възраст създава заедно с Пол Алън първата си комерсиална програма за отчитане на трафик и двамата успяват да я продадат.

Скоро след дипломирането си Пол заминава да се дообразова в Щатския университет на Вашингтон. Бил Гейтс завършва гимназия през 1973 година и се отправя да учи в Харвард (Кеймбридж, Масачузетс). За негово съжаление, задължителните предмети не го вълнуват, а мислите му са раздвоени между компютрите и игрите на покер. Там обаче успява да се сприятели със Стив Балмър (Стийв Балмър), който по-късно става негов сподвижник в бизнеса.

По пътя към Майкрософт

Стив Балмър, Бил Гейтс

Стив Балмър и Бил Гейтс – „влюбените усмивки“ крият зад себе си двамата най-кървави генерали на софтуерния бизнес

През 1974 година Пол Алън работи за Ханиуел Интернешънъл (Honeywell Int.) – Бостън, защото предната година е напуснал университета преждевременно. Когато двамата зубъри са толкова близко един до друг, изкушението да работят заедно става неустоимо и през лятото Бил се присъединява към него в Ханиуел.

В началото на следващата година, на кориците на списание „Популярна електроника“ се появява първият настолен миникомпютър „ALTAIR 8800„. Пол Алън не пропуска възможността да покаже на Бил Гейтс това ново чудо на техниката и за двамата става ясно, че бъдещето вече „чука на вратата“.

Бейсик

Аltair 8800

Аltair 8800

Тези запалени компютърни маниаци набързо се свързват с компанията създател – MITS и нейния ръководител Ед Робъртс. Те блъфират Робъртс, че притежават код за „ALTAIR 8800“ и след уговорка за тест, бързо се захващат да създадат софтуер с който революционната машина да работи.

В края на февруари, Пол Алън отива в Албакърки (Ню Мексико), за да тества новата им разработка върху ALTAIR 8800 и така, на втори март се ражда BASIC 1.0 интерпретатор. Бил разбира, че технологиите няма да го чакат да завърши образованието си и решава да напусне Харвард. През лятото на 1975 година, двамата с Пол Алън основават в Албакърки компанията Майкрософт (Microsoft).

Скоро след това те разработват нови версии на софтуера си. Бил разбира с ужас, че продуктът му се споделя безплатно между компютърните ентусиасти в Homebrew Computer Club (в Силициевата долина). В отворено писмо, директорът на Майкрософт открито ги обвинява в кражба, което подтиква един от членовете на клуба да създаде свой собствен BASIC интерпретатор и да го сподели безплатно. Този алтруист и инженер е Стийв Возняк.

През 1977 година в Силициевата долина произтича невероятно събитие. На компютърното изложение в Сан Франциско, компанията на Стийв Возняк и Стив ДжобсApple Computers, представя първия истински персонален компютър – микрокомпютърa Епъл II. Той е толкова добър, че поставен до него, „ALTAIR 8800“ изглежда като щайга с ламички и бутони.

Ерата IBM

логото на Майкрософт

логото на Майкрософт в оригинал

Междувременно взаимоотношеният между Майкрософт и MITS достигат до своя летален край. Раздялата е трудна, но след арбитраж, компанията на Бил Гейтс запазва правата си върху BASIC интерпретатора.

В този период, в Майкрософт се разработват и други софтуерни продукти. В края на 1978 година, фирмената централа се премества в Белвю (предградие на Сиатъл, където може да бъде видяна и днес в Гугъл търсачката).

На „родна земя“ и с помощта на Мери Максуел Гейтс, Бил успява да си уреди среща с изпълнителния директор на най-могъщата компютърна компания в света – IBM. През юни 1980 година, към Майкрософт се присъединява и Стив Балмър. Месец по-късно се състои среща с ръководството на компютърния гигант, на която Бил Гейтс прави най-големия си блъф.

Въпреки че Майкрософт нямат разработена операционна система, той предлага да осигури такава на IBM с едно много важно условие: мегакорпорацията ще получи лиценз, но не и правата върху софтуера. От друга страна Майкрософт си запазват привилегията да лицензират системата и на други компании производители на хардуер.

Бил Гейтс и Пол Алън

Бил Гейтс и Пол Алън

Бордът на IBM приема офертата с насмешка. Веднага след срещата, Пол Алън се свързва с малкоизвестна софтуерна компания в Сиатъл (Seattle Computer Products), която притежава разработена операционна система и той я купува за смешните 50 000$.

Майкрософт адаптират операционната система за персоналните компютри на IBM и на пазара през 1981 година се появява PC DOS. Паралелно се разработва и MS-DOS, която в началото е почти идентична с първата, но се предлага на другите компютърни компании, които вече правят успешни опити да произвеждат клонинги на персоналния компютър на IBM.

Раждането на ГПИ (GUI)

В началото на 80-те години (декември ’79), Стив Джобс успява да се добере до инженерна информация свързана с компютърен проект на XEROX PARC. Оттам Епъл взаимстват графичния потребителски интерфейс (ГПИ) и решават да го използват в новата си разработка – компютъра LISA.

За помощ при софтуерните разработки, Джобс прибягва до Бил Гейтс и компания, като необмислено им предоставя достъп до последния си проект – Macintosh (Макинтош). От тази машина се очаква да превземе пазара на персоналните компютри през 1984 година, но Бил Гейтс не споделя това виждане.

Xerox Star 8010 - Ксерокс

Xerox Star 8010 – Ксерокс ГПИ (GUI); лиценз и автор на изобр.: Fair use

Паралелно с работа си в Епъл, екипите на Майкрософт работят и върху свой собствен таен проект. През 1982 година, Пол Алън е диагностициран с Ходжкинова лимфома. Той се оттегля от компанията, въпреки че заболяването навлиза в ремисия.

Събитието е голям удар за Бил Гейтс, но независимо от това не се отказва от намеренията си. Малко преди Макинтош да се появи на пазара, Майкрософт обявяват собствената си операционна система с ГПИ под названието Windows 1.0. Нейната промоция обаче закъснява чак до 1985 година.

Надпреварата

От този момент насетне, Стив Джобс влиза в открита конфронтация с Бил Гейтс, а IBM излизат на пазара със собствена операционна система OS/2. Въпреки ниското качество на Windows, Майкрософт продължава да се държи финансово стабилно и изважда все по-добри версии на собствения си продукт.

Амбициите на Бил граничат с фанатизъм и той притиска екипите си да работят неуморно. Неговата цел е персонален компютър на всяко бюро и във всеки дом, при това с неговия софтуер. Междувременно Макинтош е пълен провал, а IBM тръгват надолу заедно със своята операционна система.

Windows 95

Windows 95 – логото и надписите за запазени търговски марки на Майкрософт

До 1994 година са разработени няколко версии на Windows, като през 1995 излиза първата хитова версия Windows 95. Нейният успех обаче не се дължи само на качествата ѝ, а предимно на факта, че Майкрософт се е превърнала в абсолютен монополист на софтуерния пазар.

Компанията се разраства до такива размери, че производителите на компютри нямат алтернативи за операционни системи и стават зависими от нея. Още в началото на 90-те години, антитръст адвокатът Гари Рибак тръгва след Майкрософт, търсейки начин да ги осъди за монопол. Първите сблъсъци са в полза на монополиста.

Браузър войните – Нетскейп срещу Майкрософт

През последното десетилетие на 20-ти век се появява феноменът Интернет и достъпът до международната мрежа става основен приоритет на софтуерните разработчици. Инженерите на Нетскейп Комюникейшън съумяват първи да създадат инернет браузър (Netscape Communicator), който бързо придобива популярност.

Нетскейп срещу Майкрософт (IE)

Нетскейп срещу Майкрософт (IE)

Бил Гейтс разбира, че ако не спечели тази битка, Майкрософт скоро ще остане в историята. Той мобилизира всичките си екипи и създава собствен браузър – Интернет Експлорър (Internet Explorer). Ала това не е достатъчно, защото продуктът му е по-лош и Бил залага на икономически рекет. Той принуждава производителите на компютри да предлагат неговия продукт, ако искат да продължат да използват операционната му система.

Гари Рибак

Гари Рибак – антитръст адвокатът преследвал Microsoft

Въпреки че, Майкрософт печели тази първа фаза на браузър войните и разгромява Нетскейп, основание за триумф не се появява. През 1998 година, благодарение на настойчивостта на Гари Рибак, правителството на Съединените американски щати завежда ново дело за монопол срещу компанията от Сиатъл и нейния изпълнителен директор. Този път Бил Гейтс няма къде да избяга.

След множество изслушвания, федерален съд се произнася за разцепване на Майкрософт и това съсипва психически Бил Гейтс. През 2000-та година той се оттегля от ръководството, а изпълнителен директор става Стив Балмър. Година по-късно, Върховният съд на САЩ пощадява компанията от унищожение и отменя решението за разцепване.

Фондация Бил и Мелинда Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс

Бил и Мелинда Гейтс; автор на изобр.: Kjetil Ree; лиценз на изображението: CC BY-SA 3.0

В наши дни Бил Гейтс е обсебен от новото си амплоа на филантроп. В не толкова далечната 1994 година той се жени за Мелинда Френч и в нея намира сродна душа. След антитръст делата общественото настроение срещу него е много силно. Допълнително напрежение създава и фактът, че той е най-богатият човек на планетата и в поредица от години оглавява листата за богаташи на списание Форбс. Бил търси начин да докаже, че той не е демонът, за който е представян. За целта, през 2000-та година е създадена благотворителната   „Фондация Бил и Мелинда Гейтс„.

Здравеопазването в развиващите се страни става основна цел на организацията. Семейство Гейтс жертват голяма част от състоянието си (близо 34 млрд. $) за благотворителни инициативи, като възнамеряват в това направление да похарчат 95% от всичките си активи. Към тяхната дейност се присъединява и другият най-богат човек на планетата – Уорън Бъфет. Той също се ангажира да похарчи голяма част от състоянието си за благородни каузи. Двамата с Бил Гейтс стават добри приятели.

Динозаврите Стив Джобс и Бил Гейтс

Стив Джобс и Бил Гейтс

Стив Джобс и Бил Гейтс – уважение между двама „великани“; лиценз на изобр.:CC BY 2.0

Едно от най-значимите действия на Бил Гейтс е неговото решение да подкрепи Стив Джобс при опита му да спаси Епъл от потъване. Въпреки старите вражди и съдебните дела, през 1997 година те си подават ръка и от този момент започва ренесансът на компанията от Силициевата долина.

Възраждането на Епъл довежда до революция в мобилните технологии и създаването на редица емблематични продукти. В последвалите години, двамата често могат да бъдат видяни заедно на обществени събития. Добрите им взаимоотношения се запазват до смъртта на Стив Джобс през 2011 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Leave the field below empty!