post

Антъни Касо – Тръбата (фамилия Лукезе)

Антъни Касо е американски гангстер от италиански произход, роден на 21 май 1942 година в Бруклин (Ню Йорк, САЩ). Той произхожда от семейство на потомствени мафиози, като неговият баща е Майкъл Касо – Тръбата, който приживе е бил обвързан с фамилия Дженовезе.

Синът наследява бащиния си занаят, а с него и прякора на татко си. В последвалата му кариера в Ла Коза ностра, Антъни Касо се превръща в един от най-безмилостните мафиоти на фамилия Лукезе, издига се до поста на заместник – бос, но в крайна сметка завършва кариерата си зад решетките.

Ранни години

Антъни Касо - полицейска снимка

Антъни Касо – полицейска снимка

През детските си години Антъни Касо не се славел като добър ученик и имал ясно изразени хулигански наклонности. В тези времена баща му го научил да си служи с огнестрелно оръжие и той станал добър в стрелбата. Негов кръстник бил Салваторе Калинбрано, който имал статут на пълноправен член на фамилия Дженовезе и капорежиме със свой екип.

На 16 години Антъни Касо напуснал училище и трябвало да си намери работа. Тъй като кръстникът му контролирал доковете в Бруклин, хлапакът започнал работа там. Той не пропускал да се замеси в разни контрабандни и криминални начинания, като често съумявал да свие по нещо.

Освен това, от време на време му се налагало да работи като бияч за Салваторе. Когато не бил зает, подрастващият гангстер се размотавал с бандата на Момчетата от Южен Бруклин, които постепенно се превръщали в завършени престъпници.

Първи сериозни проблеми

През 1961 година, Антъни Касо случайно забелязал в своя квартал, как някакъв наркоман тормози една негова позната жена при това с дете. Гангстерът се намесил решително като прострелял проблемния тип. За негово съжаление, жертвата се оказал племенник на пълноправен член на фамилия Дженовезе. Тръбата трябвало да се покрие, докато баща му и кръстникът му се погрижат за случая.

Майкъл Касо се опитал да подкупи полицаите разследващи случая, но те били крайно алчни и поискали 50 000$ долара. Това било твърде много за стария гангстер и той намерил друг изход. Била уредена среща между него и чичото на ранения, на която двамата се споразумяли за сумата от 20 хиляди. На последвалия процес срещу Антъни, простреляният свидетелствал. Докато давал показания, той внезапно осъзнал, че не може да разпознае нападателя си и делото било прекратено.

По свой път

Покарай цялата патаклама, Антъни Касо съумял да завърже интересен контакт с Кристофър Фурнари, който тогава бил войник във фамилия Лукезе. Опитният гангстер имал око за таланта и веднага харесал Тръбата. Двамата започнали да въртят различни рекети и освен това се занимавали с лихварство. Парите заваляли и бъдещето изглеждало светло. На 26 години (1968-ма) Антъни Касо си намерил мафиотска съпруга и създал свое собствено семейство.

Вик Амузо - фамилия Лукезе

Вик Амузо – фамилия Лукезе

Тръбата все още работел за своя кръстник на доковете, когато през 1970 година баща му се споминал от инфаркт. Тази лична трагедия се оказала твърде много за Антъни и той се превърнал мрачен и зловещ гангстер. Скоро след това получил възможност да елиминира човек по поръчка от Кристофър Фурнари и ударът му осигурил издигане в Ла Коза ностра. С разрешението на кръстника си, той преминал в редиците на престъпната фамилия Лукезе.

Там Касо организирал своя банда за банкови и бижутерски обири. Екипът на Тръбата съумявал да преодолее всяка аларма без проблеми. Печалбите стигнали до десетки милиони долари. Междувременно Антъни Касо се запознал с Вик Амузо, който също бил талантлив и безмилостен гангстер. Двамата започнали да структурират собствена мрежа за наркотърговия.

Кървави наркотици

Антъни Касо - Тръбата (в полезрението на ФБР)

Антъни Касо – Тръбата (в полезрението на ФБР)

Вик Амузо имал връзки в Колумбия, а Антъни Касо осигурил кораби за контрабандния пренос на дрога. В продължение на 4 години двамата съдружници се радвали на печалбите от своето предприятие, когато властите надушили следите им.

Един от дилърите на Касо се бил разпял по време на арест. В резултат на това, през 1978 година Агенцията за контрол на наркотиците, полицията и бреговата охрана заловили кораб пълен с дрога.

За да се справи с проблема, Тръбата подходил рационално. В поредица от убийства той елиминирал всички възможни свидетели срещу себе си или срещу Амузо. И в крайна сметка се превърнал в завършен психопат.

С мирис на бензин и диаманти

В края на 70-те и в началото на 80-те години, Майкъл Франзис от престъпната фамилия Коломбо направил голям удар в бизнеса с горивата. Той работел по схема, в която държавният данък потъвал в джобовете на мафията. В подобен рекет бил замесен и руският гангстер Марат Балагула. Последният попаднал в обсега на Франзис и за да избегне стълкновението се свързал с Антъни Касо. Така двамата станали съдружници в доходоносния бизнес с бензин.

Приходите от укрити данъци били невероятно големи и си съперничели по размер дори с тези от наркотиците. Понякога сумите надхвърляли един милион долара на месец. Тръбата и Балагула така се сработили, че станали съдружници и в диамантения бизнес, като се сдобили с диамантена мина в Сиера Леоне.

Това наше нещо

Антъни Касо, Вик Амузо и Франк Ласторино

Антъни Касо, Вик Амузо и Франк Ласторино

Докато Антъни Касо се издигал към върховете на собствената си престъпна фамилия, италианската мафия в САЩ бавно започвала да се огъва под ударите на правителството. Операцията на ФБР „Дони Браско“ нанесла тежък удар на фамилия Бонано, а през 1985 година започнало делото срещу Комисията – ръководният орган на мафията. Под правителствените атаки се озовал и босът на Лукезе – Антъни Корало.

За нов бос на фамилията бил избран Тръбата, но той отказал поста, като го преотстъпил на своя колега Вик Амузо, а за себе си запазил ролята на заместник – бос. Позицията на консилиере била дадена на Франк Ласторино.

Не във всички престъпни фамилии властта се радвала на такава мирна приемственост. Във фамилия Гамбино, босът Пол Кастелано се намирал пред неизбежна съдебна присъда, когато капорежиме Джон Готи се възползвал от случая и на 16 декември 1985 година го елиминирал при емблематична засада. Това покушение не било санкционирано от Комисията и затова Готи трябвало да умре.

Босът на фамилия Дженовезе Винсент Джиганте дал контракта на Антъни Касо и Вик Амузо. Те пробвали веднъж, но от ФБР предотвратили удара. При второто покушение обаче, била взривена колата на Джон Готи, при което загинал заместник – боса на фамилия Гамбино Франки ДеЧико.

Каракапа и Еполито

Каракапа и Еполито

Готи не закъснял да отговори със собствен удар срещу Тръбата. Но Антъни Касо имал на хранилка двама изключително покварени нюйоркски детектива – Стивън Каракапа и Луис Еполито. В последвалия сблъсък те му доставяли регулярно информация от полицейските архиви. Войната завършила със споразумение за двете страни в 1988 година.

Безкрайните убийства и краят на играта за Антъни Касо

През годините Касо и Амузо се били превърнали в пълни параноици и завършени психопати. Всички проблеми и дори малки съмнения за нелоялност, те решавали под градушка от олово. Безценна помощ по въпроса им оказвали двете корумпирани ченгета, които по някога дори поемали мокрите поръчки. Но през пролетта на 1990-та властите взели на прицел босовете на Лукезе.

Тръбата получил ранно предупреждение за предстоящия си арест и си набил чукалата. Но докато бил в нелегалност, параноята му го накарала да си мисли, че капорежиме Дебелият Пит Чиодо ще ги изпее в съда. Това заключение било далеч от истината, защото грамадният гангстер обмислял да си излежи присъдата без да доносничи. Въпреки това бил организиран удар срещу Дебелия Пит и той се озовал надупчен с 5 куршума. За нещастие на Антъни Касо, Чиодо оцелял и преосмислил позицията си относно свидетелстването пред федералните власти.

Провалената сделка

През 1993 година Антъни Касо бил заловен в Ню Джърси и тикнат зад решетките. Заради маниакалните му убийства пред него стояли мрачни перспективи. Поради това, Тръбата решил да стане правителствен свидетел. Гангстерът бързо си признал за над 30 убийства и изобличил Луис Еполито и Стивън Каракапа.

За негово съжаление обаче, показанията му противоречали на тези на Сами Гравано срещу Джон Готи. Освен това той отказвал да спазва сделката си с правителствените агенти. Често нарушавал затворническите правила и на няколко пъти се опитал да лъже в показанията си. Всичко това довело до разваляне на договорката и връщането му в затвора.

Към дата на написване на тази статия, Тръбата излежава доживотна си присъда в един от най-строго охраняваните затвори – Флорънс, Колорадо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!