post

Анджело Бруно – Вежливият дон

Анджело Бруно (рождено име Анджело Аналоро) е роден във Вилалба (Сицилия, Италия) на 21май 1910 година. През ученическите си години имигрирал в Америка и се установил в град Филаделфия със семейството си. Там родителите му отворили бакалия, а той започнал да ходи на училище през 22-ра. Едва след 4-5 години се видял принуден да изостави образованието си, за да работи в собствена бакалия.

Внимание! В статията надолу има изображения със сцени на насилие.

През 1931-ва година Анджело Бурно се оженил за Сю Маранка и създал собствено семейство. По това време той вече е бил дълбоко свързан с местните структури на Ла Коза ностра. Още през 1928-ма Бруно имал проблеми със закона и се озовал арестуван по редица обвинения.

Възкачване на престола

Досие на Анджело Бруно

Досие на Анджело Бруно

Във Филаделфия различните групировки постоянно воювали за територия. Но Анджело Бруно имал различен подход, който бил делови и по-цивилизован. Той притежавал няколко легитимни компании и просперирал в двата свята – в законния и в престъпния. Едно от най-важните му познанства било с амбициозния и интелигентен гангстер от Ню Йорк Карло Гамбино.

През 1959 година босът на престъпната фамилия във Филаделфия Джузепе Дови се подвизавал в затвора. Следващият в йерахията Джоузеф Ида изоставил ръководната си роля и се пенсионирал като заминал за Италия. В създалия се властови вакуум най-подходящ за нов бос се оказал Анджело Бруно. Той получил подкрепата на Комисията и своя прятел Гамбино, който две години по-рано бил оглавил собствената си фамилия след кървав преврат.

Вежливият дон

Сю Маранка и Анджело Бруно

Сю Маранка и Анджело Бруно

През 1959 година, противник на новия бос планирал неговото убийство. Но Анджело Бруно помилвал заговорника, заради което си спечелил прозвището „Вежливият дон„. То било подсилено от неговата миролюбива политика. Той смятал да въведе ера на мир и просперитет за всички и така сторил.

Престъпната му фамилия се занимавала с редица рекети като незаконни залагания, търговия с контрабандни стоки, лихварство, изнудвания и др. Изключително рядко разпореждал убийства и при това само в крайни случаи. През 1970-та бил осъден на 32 месеца затвор, заради отказ да свиделства в разследване срещу мафията.

Истиското му семейство заемало също централно място в живота на Анджело Бруно. Той обичал съпругата си и децата си и проявявал страстен американски патриотизъм, Съседите му го обичали, дори и онези измежду тях, които знаели с какво се занимава. Публична тайна била, че той възпрепятствал хората си да продават дрога на територията на фамилията. Всичко това укрепило репутацията на Вежливия дон.

Убийството на Анджело Бруно

убийството на Анджело Бруно

Убийството на Вежливия дон

Въпреки че Анджело Бруно не разрешавал на подчинените си да пласират наркотици, той позволил на фамилия Гамбино да оперира във Филаделфия. Част от приходите, които гангстерите на дон Карло осъществявали от търговията с дрога, отивали в джоба на Вежливия дон.

Много от неговите собствени мафиози се дразнели от двойния стандарт, който босът прилагал относно този бизнес. Още повече, че те му завиждали за печалбите от наркотиците.

Докато могъщият Карло Гамбино бил жив, никой не смеел да тръгне срещу Анджело Бруно. След смъртта на големия нюьоркски бос през 76-та, мрачни облаци започнали да се събират във Филаделфия. Цели четири години се нагнетявало напрежението до съдбоносната буреносна вечер на 21-ви март 1980 година. На пресечката на десета улица и Снайдър авеню, колата на Бруно била спряла, а зад волана бил Джон Станфа.

Под прикритието на мрака се приближил стрелец с пушка от страната на Вежливия дон и го прострелял зад ухото. Последвалото разследване и зловещите кадри от местопрестъплението обиколили медиите за часове. Покушението се превърнало в едно от най-знаковите убийства на подземния свят в САЩ.

Последиците

Фил Теста и Анджело Бруно

Фил Теста и Анджело Бруно

За Комисията в Ню Йорк станало ясно, че разпоредителят на убийството е личният съветник на Анджело Бруно – Антонио Капонигро. Тъй като покушението не било санкционирано от босовете на останалите фамилии, Капонигро трябвало да бъде убит. Той бил поканен на среща в Голямата ябълка и няколко дни по-късно нюьоркските ченгета го намерили в багажника на кола и с уста пълна с пари.

Филаделфийската престъпна фамилия била оглавена от Фил Теста – заместник боса на Бруно. Но и той загинал при атентат още същата година. Старата школа отстъпила място на новата генерация от брутални и безмилостни гангстери, които търсели блясъка на богатството и вниманието на медиите.

До смъртта си Анджело Бруно бил управлявал в продължение на двайсет години подземния свят във Филаделфия. Властването му наистина се характеризирало с мир и просперитет за мафиозите. След неговата гибел, градът се потопил под вълна от насилие, кръвопролития и убийства. Това от своя страна довело на власт бруталния Никодимо Скарфо и поставило началото на падението на цялата престъпна фамилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Leave the field below empty!